هفت فناوری که زندگی انسان را متحول خواهند کرد.




در برابر آینده؛ هفت فناوری که زندگی شما را متحول خواهند کرد.

ترجمه: احمدرضا فرزان‌جم
ماهنامه شبکه - فروردين و ارديبهشت 1388 شماره 99

اشاره :

حتماً قبلاً هم مشابه این جمله را شنیده‌اید: تازه بعد از ورود فناوری به زندگی‌مان است که ضرورت وجودش را حس می‌کنیم و حتماً بارها فیلم‌های متعدد علمی‌تخیلی را دیده‌اید که در طی دهه‌های مختلف اوج تخیل نویسنده و فیلم‌سازان محسوب می‌شدند؛ به‌گونه‌اي که اگر از واقعیت آن‌ها صحبت مي‌کرديد، شوخی بزرگی محسوب می‌شد.



منبع: پی‌سی مگزین
   

حتماً قبلاً هم مشابه این جمله را شنیده‌اید: تازه بعد از ورود فناوری به زندگی‌مان است که ضرورت وجودش را حس می‌کنیم و حتماً بارها فیلم‌های متعدد علمی‌تخیلی را دیده‌اید که در طی دهه‌های مختلف اوج تخیل نویسنده و فیلم‌سازان محسوب می‌شدند؛ به‌گونه‌اي که اگر از واقعیت آن‌ها صحبت مي‌کرديد، شوخی بزرگی محسوب می‌شد.

اما امروزه، خمیرمایه تخیل خیال‌پردازان دیروز به واقعیت تبدیل شده، وارد زندگی ما شده و ما را به خود وابسته کرده‌است. از سويي خیال‌پردازان امروز نیز مخترعان و دانشمندان را گاهي يک گام جلوتر از خود می‌بینند. کافی‌ است به پروژه‌های در حال توسعه نگاهی بیاندازید، تا ببینید که از فیلم‌ها و داستان‌های علمی‌تخیلی نیز گامي جلوتر رفته‌اند. در این مقاله نگاه کوتاهي داریم به تعدادی از پروژه‌های در حال توسعه که در آینده‌ای نزدیک زندگی ما را راحت‌تر مي‌کنند و وقت آزاد بیشتری برای ما فراهم مي‌کنند (وقت آزادی که اغلب باز هم صرف کار و فعالیت بیشتر می‌شود!).

بازوي مصنوعي روباتيک
دانشگاه جان هاپکينز و مؤسسه DEKA

يکي از عواملي که سال‌هاي مديدي است جامعه بشري با آن دست به گريبان بوده و هست، نقص عضو است. در حال حاضر، حداقل دو نهاد عمده را می‌توان نام برد که در این زمینه به پیشرفت‌های قابل توجهی دست پیدا کرده‌اند، يکي مؤسسه تحقیقاتی DEKA تحت سرپرستی دین کَمن مخترع (مشهور به سازنده وسیله نقلیه الکتریکی Segway Personal Transporter) و ديگري آزمایشگاه فیزیک کاربردی (APL) دانشگاه جان هاپکینز که با سرپرستی بیش از سی سازمان مختلف در قالب یک مؤسسه مجازی، در این حوزه مشغول فعاليت هستند.

در طول این دوره دوساله، دو نهاد مذکور رقابت‌هاي خیلی دوستانه‌ای را تجربه کردند. نمونه‌های جدید اندام مصنوعی – که در حال حاضر در آزمایشگاه‌های پزشکی هستند– شگفتی‌های مهندسی محسوب می‌شوند و نسبت به اعضای مصنوعی فعلی (که فقط قابلیت انجام سه نوع حرکت را دارند) حرکت‌هاي بسیار بیشتری را ممکن می‌سازند.

هدف اصلی، ساخت عضوی مصنوعی با اندازه، وزن و چالاکی عضو اصلی است. این یعنی قابلیت انجام حرکت‌هاي مختلف به‌صورت پیوسته و همزمان. بنابراین بیمار مورد نظر دیگر مجبور نیست به‌عنوان مثال، ميان خم کردن آرنج و حرکت دادن انگشت‌ها یکی را انتخاب کند؛ بلکه قادر است هر دو را به‌صورت همزمان انجام دهد.

و جالب‌تر آن‌که، با ورود هر دو مؤسسه به مرحله بعدی تحقیقات خود در سال 2009، اعضاي مصنوعی مي‌توانند از طریق تحریک عصب‌های ماهیچه مورد‌نظر، با پایانه‌های عصبی فرد معلول تقابل داشته‌باشند. این روش در دانشگاه نورث‌وسترن و بنیاد توان‌بخشی شیکاگو، به‌منظور تحریک عضلات استفاده‌نشده به کمک سیگنال‌های عصبی و کنترل مستقیم دست و انگشتان مصنوعی توسعه پیدا کرده‌است.

استوارت هارشبرگر، سرپرست گروه APL می‌گوید: «اگر کسی بازویش را در قسمتی نزدیک‌تر به مفصل اصلی از دست داده‌باشد، گزینه‌های بیشتری برای کنترل یک دست مصنوعی در اختیار او قرار می‌گیرد.» او در ادامه توضیح می‌دهد:  «اگر عضله‌ای موجود نباشد، باید سراغ خود دستگاه عصبی رفت.»

در APL از سنسورهای مایوالکتریک قابل‌تزریق (IMES) داخل ماهیچه استفاده می‌شود تا بتوان به اين روش از فعالیت‌های الکتریکی درون ساختار ماهیچه برای کنترل بی‌سیم بازوی مصنوعی استفاده كرد. IMES به‌زودی برای کسب مجوز به FDA (سازمان مدیریت سلامت دارویی و غذایی) فرستاده‌مي‌شود. چنان‌که هارشبرگر می‌گوید: «من گمان می‌کنم که بعد از طی این فرآيند تولید دوساله، شاهد یک سیستم عضوی بسیار سودمند باشیم.»

 

شکل 1 

بازوي روباتيک 

نوآوري عمده: کنترل مستقيم اندام مصنوعي به واسطه دستگاه عصبي و در مرحله بعدي کنترل مغز.
اهميت عمده: فراهم آوردن اندام مصنوعي براي همه معلولان.
زمان عرضه احتمالي: نمونه‌هاي آزمايشگاهي در سال 2009 و توليد نهايي در سال 2010.
 

در نهایت، قرار است این پیشرفت‌ها امکان تقابل با خود مغز را به‌دنبال داشته‌باشند؛ هدفی که DEKA و APL به‌دنبال آن هستند. دستیابی به این هدف، تنها گزینه موجود برای معلولانی است که نقص نخاعي دارند.

ریک نیدام، مدیر پروژه DEKA، کنترل کامل و بی‌واسطه مغز را جام مقدس محققان می‌نامد. نمونه اولیه DEKA نیز همچون نمونه APL، به‌وسيله مجموعه‌ای از تشکل‌های مختلف ساخته شده‌است و براي به‌کارگیری روش‌های چندگانه کنترل اندام طراحی شده‌است.

عمده‌ترین هدف DEKA راحتی معلولان است. محققان دریافته‌اند که تعدادی از معلولان از اندام مصنوعی خود استفاده نمی‌کنند، زيرا پوشیدن آن‌ها برایشان دردآور است. اتصال بیش از حد محکم این اعضا، باعث اعمال فشاری مداوم می‌شود.

محل اتصال بازوی DEKA قابلیت تنظیم خودکار دارد، یعنی هنگامي که فرد استفاده‌کننده جسم سنگینی را بلند می‌کند و به انرژی و پشتیبانی اضافه‌ای نیاز است تا اتصال محکم‌تری برقرار ‌شود، اتصال محکم‌تر مي‌شود.

اما در حالت عادی این اتصال سست‌تر می‌شود. نیدام امیدوار است که همه معلولان از نتیجه این پروژه بهره ببرند.

چنان‌که هارشبرگر می‌گوید، هدف APL این است که اعضای مصنوعی در چرخه تولیدی مشابه دوربین ديجیتال یا تلفن همراه جا بیفتند.

او می‌گوید: «هر دو سال، نسل جدیدي از دوربین‌ها با قابلیت‌ها و امکانات جدید و میزان مگاپیکسل بالاتر عرضه می‌شود، اما قیمت متوسط در همان سطح باقی می‌ماند.» هدف او این است که این اعضای جدید بدون افزایش قیمت نسبت به نسل قبلی تولید و عرضه شوند.

البته این بها نیز، در حال حاضر اصلاً ناچیز نیست و هر کدام از این اعضاي مصنوعی 75 تا 100هزار دلار قيمت دارند. اما دست‌کم، سطح بالاتری از کارایی که توسط فناوری‌های جدید حاصل می‌شود، این سرمایه‌گذاری را سودمندتر و رضایت‌بخش‌تر مي‌کند.

بيني الکترونيکي
برکلي

به‌زودی روزی خواهدرسید که یخچال یا حتی بطری نوشيدني هنگام فاسد شدن محتويات درونشان شما را مطلع مي‌کنند. البته، این روش هنگامي که با مواد غذایی یا دارویی سر و کار داشته باشید، ارجحیت بسیار بیشتری نسبت به عبارت «بهترین تاریخ مصرف تا...» پیدا می‌کند. این بسته‌های هوشمند از همان روش شما استفاده می‌کنند؛ یعنی بو کشیدن محتویات درون بسته.

شاید باور کردني نباشد، اما فناوری بینی الکترونیک یا E-Nose چندین سال است که مطرح  و روی آن کار شده و حتی ایده اولیه آن به چند دهه قبل باز می‌گردد. بيني‌هاي الکترونيک امروزی، قادر به تشخیص گازهای پرخطری هستند که ما نمی‌توانیم احساسشان کنیم. آن‌ها در بیمارستان‌ها، نهادهاي نظامي و... استفاده می‌شوند.

بنابراین، سؤال اصلی این است که نسل بعدی بوکننده‌های دیجیتالی چه زمانی برای تولید آماده می‌شوند؟ نخست این‌که، آن‌ها قرار است از پلیمرهای ارگانیک چاپ‌شده ساخته شوند که توسط پرینترهای جوهرافشان مخصوص چاپ شده‌اند. دوم این‌که، این پلیمرها باعث خواهندشد که پيش‌بيني‌هاي الکترونيک نسبت به انواع امروزی که به اندازه چندصد یا حتی چندهزار دلار هزینه‌بر هستند، کاهش قیمت قابل‌توجهی پیدا کنند.

ویوِک سابرامانیان، استادیار دپارتمان مهندسی برق و علوم کامپیوتر دانشگاه کالیفرنیا، می‌گوید: «گروهی از داوطلبان رشته‌هاي مختلف مقطع دکترا از حوزه‌های مختلف شیمی گرفته تا مهندسی برق و علوم شناخت مواد اولیه جمع شده  و خودشان پرینترهای پلیمری را می‌سازند و مرتب با آن‌ها پرینت می‌گیرند.»

 بيني الکترونيکي

 نوآوري عمده: پليمرهاي چاپي ارزان‌قيمتي که قادر به شناسايي فاسد بودن مواد غذايي و رايحه‌هاي خطرناک و خاص خواهند بود.
اهميت عمده: جلوگيري از هدر رفتن حجم زيادي از مواد غذايي و دارويي.
زمان احتمالي عرضه: حداقل پنج سال براي عرضه به بازار عمومي و احتمالاً عرضه نمونه‌هاي گران‌قيمت براي کاربران خاص در آينده‌اي نزديک‌تر.

فقط انتظار نداشته‌باشید که به این زودی‌ها بتوانید بيني الکترونيکي بخرید که قادر باشد تمام ده هزار رایحه‌ای که بینی انسان می‌تواند احساس کند، تشخیص دهد.

ترفند اصلی این است که به آن یاد دهند چه موارد خاصی را تشخیص دهد. چنان‌که سابرامانیان می‌گوید: «من می‌دانم که چه بویی را باید حس کنم؛ بوی مواد فاسدشده را. بنابراین می‌توانم یک بيني الکترونيک ویژه برای تشخیص فاسد‌شدن مواد داشته‌باشم.»

اصل قضیه، شناسایی مواد فاسد است. اما او یادآوری می‌کند که تا شناسایی مواد خاص، مانند انواع مواد مخدر يا حس بوي بمب فاصله زیادی داریم که براي بوييدن بمب بايد ميان میلیون‌ها مورد شناسايي کنيم که اين کار واقعاً مشکل است. بنابراین، بهتر است فعلاً به تعلیم سگ‌ها ادامه داد.

سابرامانیان معتقد است هر روز حجم زیادی از غذا دور ریخته می‌شود؛ در حالي که تا فاسد شدن فاصله زيادي دارند. اين دور ريزي غذا به اين دليل است که تاریخ انقضا، به ناچار تا حد زیادی محافظه‌کارانه تعیین و روی کالا درج شده است. این موادی که بیهوده اسراف مي‌شوند، با وجود بيني الکترونيکي می‌توانند به مصرف درستی برسند.
 
تصور او از مدل تجاری بيني الکترونيکي قطعه‌ای پلاستیکي ساخته‌شده از پلیمر ارزان‌قیمت است که مدارهای مربوط روی آن چاپ شده‌اند. این قطعه به یک پردازنده سیگنالی کوچک متصل خواهدبود که احتمالاً با یک باتری قابل‌چاپ، خارج از بسته غذا کار می‌کند.

 

 

 

نيم‌نگاهي به آينده
لپ‌تاپي با پردازنده 256 هسته‌اي

در سال 2020 متخصصان فني فقط به فناوري به‌کار رفته در لپ‌تاپ خود توجه خواهند کرد و بيشتر کاربران حتي درباره آن فکر هم نخواهند کرد، زيرا تا آن زمان لپ‌تاپ‌ها از قدرت پردازشي بسيار بالايي برخوردار خواهند بود و اينترنت ظرفيتي بسيار عظيم‌تر خواهد داشت.
در آن زمان سبک و سياق براي کاربران اهميت بيشتري پيدا مي‌کند. در اينجا از زاويه ديد هاورد لاکر مبتکر ارشد و سرپرست فناوري راهبردي Lenovo به اين موضوع نگاهي خواهيم انداخت:

قابليت خميدگي يا لوله‌شدن و جا گرفتن راحت و آسان در جيب کاربر
صفحات قابل استفاده در محيط‌هاي خارچي
ارتباط هميشه روشن و بي‌سيم 6G با سرعت 550 مگابايت
باتري‌هاي نازک و سبک، کافي براي پنج تا هفت روز کار مداوم
پردازنده 256 هسته‌اي يک مرکز داده‌هاي همراه را براي شما فراهم خواهد کرد.
صفحه لمسي، شناسايي صدا و صفحه‌کليد مجازي لمسي
صفحه‌نمايش سبک و نازک OLED با وضوح 300 پيکسل در هر اينچ، به راحتي به هر اندازه‌اي که بخواهيد قابل تنظيم خواهد بود.
بسيار سبک، مقاوم و بادوام، حتي بهتر از تيتانيوم. وزن کل سيستم کمتر از 200 گرم خواهد بود.

سیگنال خروجی، نشان‌دهنده فاسد یا سالم بودن غذای داخل بسته است که می‌تواند از طریق فرکانس رادیویی فرستاده‌شود. طبیعتاً بيني‌هاي الکترونيکي که در انبارها استفاده می‌شوند، باید برچسب‌های RFID را داشته باشند. تغییر رنگ در پلیمر نشان‌دهنده وضعیت محتویات بسته خواهدبود.

محققان  ديگر روی استفاده از ذرات نانو جهت چاپ پلیمرهای دقيق‌تر کار می‌کنند. سابرامانیان فکر می‌کند که روزی، بهترین بيني‌هاي الکترونيکي از سنسورهای مستقلی بهره خواهندبرد که با ترکیب چندین روش مختلف ساخته خواهندشد و با ترکیب و تطابق انواع مختلفی از الگوهای رایحه‌شناسی، به بوهای مختلف واکنش نشان خواهندداد.

چنان‌که سابرامانیان می‌گوید: «بيني‌هاي الکترونيکي صحنه رقابت شگفت‌انگیزی در زمینه چاپ خواهدبود. شما هر روز در خانه روی مواد مختلف پرینت می‌گیرید تا رنگ‌های موجود در عکس‌ها را به‌دست آورید و ما فقط سنسورها را جایگزین رنگ‌ها خواهیم‌کرد.»

صفحه‌نمايش لمسي «شفاف‌نما»
واحد تحقيقات مايکروسافت

محققان مایکروسافت، بخش قابل توجهی از فضای موجود روی تجهيزات دستی را هدررفته می‌دانند. کدام بخش؟ اگر یکی از آن‌ها را بچرخانید متوجه خواهیدشد. تلفن همراه یا کنسول دستی را تصور کنید فشار انگشت شما روی سطح پشتی خود را به‌عنوان ورودی دریافت کند. حتی با وجود این‌که انگشتانتان در پشت دستگاه مخفی هستند باز هم می‌دانید که چه می‌کنید، زيرا هاله‌ای از انگشتانتان را می‌بینید.

پاتریک بادیش، هنگامي که در حال کار با صفحه‌نمایش لمسی‌اش بود و انگشتش مانع دیدن بخشی از خود صفحه می‌شد، ایده LucidTouch به ذهنش رسید. خوشبختانه  او سمتي داشت بود که بتواند ایده‌اش را به ثمر برساند. او یکی از چهار محققی است که در واحد تحقیقات مایکروسافت (MSR)، در گروه تحقیقاتی سيستم‌هاي تطبيق‌پذير و روش‌هاي تعاملي فعاليت مي‌کند.

تمرکز او در چند سال اخیر، روی روش‌های تعامل در تجهیزات همراه بوده‌است؛ به‌خصوص غلبه بر مشکل محدودیت‌های صفحه‌نمایش‌های کوچک. دستگاه‌های کوچک و کوچک‌تر خواسته همیشگی ما بوده‌است، اما کوچک‌تر شدن تاچ‌اسکرین از بهره‌وری دستگاه می‌کاهد. بادیش تا سال 2006 در آزمایشگاه‌های تحقیقاتی میتسوبیشی الکتریک (MERL) روی لوسیدتاچ(Lucid Touch) کار می‌کرد.

بادیش فکر می‌کند، استفاده از پشت صفحه‌نمایش لمسی به‌عنوان سطح حساس به‌لمس، تنها راه ایجاد تسلط کافی روی آن است. البته، به‌شرطی که کاربر بتواند با دیدن انگشت خود، کنترلش را روی دستگاه حفظ کند. بادیش لوسیدتاچی را که در نظر دارد، «شفاف‌نما» یا «شفاف کاذب» می‌نامد.

 

شکل 2

صفحه‌نمايش لمسي شفاف‌نما

نوآوري عمده: استفاده از فضاي بدون استفاده پشت تجهيزات دستي، به‌عنوان سطح ورودي.
اهميت عمده: کنترل لمسي چندانگشتي مي‌تواند طريقه تعامل با تلفن همراه، کنسول‌هاي دستي و ديگر تجهيزات قابل‌حمل را دگرگون سازد.
زمان عرضه احتمالي: سال 2009

باديش مي‌گويد: «با وجود امکان تعامل با سطح پشتی، در حقيقت ما انگشت‌ها را از جلوی دید کاربر محو مي‌کنيم. همزمان که سطح پشتی را لمس می‌کنید، محتویات خود را به‌صورت کامل روی صفحه‌نمایش می‌بینید.

دقیقاً انگار که سطح رویی را لمس می‌کنید.» لمس پشت دستگاه، باعث می‌شود که اندازه انگشتان کاربر نقشی در تقابل او با دستگاه نداشته‌باشند. حتی بزرگ‌ترین انگشتان نیز می‌توانند بدون ایجاد اختلال در دید کاربر، با دستگاه کار کنند.

بادیش در ادامه توضیح می‌دهد: «کاربران خيلــي سريــع متوجــه ماجــرا خواهندشــد.» شفاف‌نمایی آنقدر واضح است که نیازی نيست آن را به کاربران مبتدي آموزش و توضیح بدهيم. یک نقطه رنگی روی صفحه نشان‌دهنده محل دقیق تقابل هر انگشت خواهدبود.

مثل آن است که هشت نشانگر ماوس را به‌صورت همزمان تحت کنترل خود داشته‌باشید. نقطه مذکور می‌تواند به کوچکی یک پیکسل باشد و همچنین می‌تواند به‌محض برقراری تماس کاربر با سطح پشتی تغییررنگ پیدا کند.

اما لوسیدتاچ چگونه می‌تواند این شفاف‌نمایی را به صفحه‌نمایش تجهیزات دستی ببخشد؟ نمونه اولیه از یک قطعه الصاقی حجیم دوربین‌مانند استفاده می‌کند که رد انگشت کاربر را می‌گیرد و مکان آن را به صفحه منتقل می‌کند.

اما در نهایت، یک سری سنسور نوری یا خازنی می‌توانند انجام این ترفند را به‌عهده بگیرند. اصل قضیه این است که فقط مقدار داده‌ای که برای شناسایی مکان دقیق انگشت‌ها لازم است، از سنسورها دریافت شود.

در حال حاضر، این‌که کاربر چه کارهایی با انگشتش انجام می‌دهد، در مرحله تحقیق است. گروه تحقیقاتی همچنین یک صفحه‌کلید استاندارد را روی صفحه‌نمایش آزمایش کرده‌اند. اما مهم راحتی کاربر است و این‌که چه حالتی بهترین حالت برای کاربر است.

بادیش، کاربرد لوسیدتاچ را فقط محدود به وسیله‌ای برای تعامل با تجهیزات همراه نمی‌داند. تصور کنید که بتوانيد از کنترل‌های پشتی کنسول PSP خود برای یک بازی RTS (استراتژی بی‌درنگ) استفاده کنید و کنترل‌های چندانگشتی با اعمال یک‌سری فیلترهای خاص می‌تواند برای کاربرانی با محدودیت جسمی، به‌خصوص مبتلایان به پارکینسون مفید باشند. لوسیدتاچ حتی می‌تواند پایه‌ای برای یک واسطه صفحه‌کلید/ماوس جهت استفاده در هر دستگاهی، از کوچک‌ترین تلفن همراه گرفته تا قدرتمندترین کامپیوتر باشد.

دست‌گرفتني‌ها
آزمايشگاه رسانه MIT

وسیله‌ای را تصور کنید که وقتی آن را به‌گوش خود بچسبانید یک تلفن همراه باشد؛ هنگامي که به چشمانتان بچسبانید یک دوربین و هنگامي که در دو دست خود بگیرید یک کنسول بازی دستی باشد. یک دستگاه واحد که عملکردش براساس طرز قرار گرفتن در دستان کاربر تغییر کند.

این ایده‌ای است که پشت وسيله‌اي موسوم به «قالب صابون» يا Bar of Soapخوابیده‌است؛ نمونه‌ای اولیه از وسیله دستی که توسط براندون تِیلور تحت راهنمایی وی مایکل باو جونیور، رئیس آزمایشگاه الکترونیک امور مشتریِ MIT ساخته شده‌است. تِیلور از بخش رسانه‌های آزمایشگاه مؤسسه فناوری ماساچوست (MIT) فارغ‌‌التحصیل خواهدشد.
 
قالب صابون، نمونه‌ای از چیزی است که مايکل باو آن رادست‌گرفتنی (Graspable) می‌نامد. او توضیح می‌دهد. «اشیائی که می‌توانند در دست گرفته شوند مثل یک فرمان، چوب بیسبال یا هر چیز دیگر  و از این‌که شما چگونه آن‌ها را در دست گرفته‌اید، آگاهند.» او زمانی را پیش‌بینی می‌کند که اشیايی اطراف ما را فرا بگیرند که نسبت به چگونگی استفاده خودشان آگاهی دارند.

به عنوان مثال، شیئي را تصور کنید که در دست گرفته‌اید. آن شيء با تشخیص یک موقعیت وخیم پزشکی، عکس‌العمل درستي برای جبران آن موقعیت از خود نشان می‌دهد یا هنگامي که شما لیوان خود را برمی‌دارید، آواتار شما در Second Life نیز لیوانی برمي‌دارد.

 
نيم‌نگاهي به آينده
تجهيزات همراه تغييرشکل‌دهنده

تلفن همراه آينده شما، يک همراه واقعي خواهد بود، نه فقط به‌عنوان ارتباط دهنده، بلکه به‌عنوان سنسور محيطي شما عمل خواهد کرد. از انرژي خورشيدي استفاده و به صورت خودکار خود را تميز خواهد کرد (به لطف فناوري نانوي يکپارچه در دستگاه). اما اين فقط چشمه‌اي از آن است که در آينده در دست خواهيد گرفت. براي آن‌که بيشتر با ايده‌هاي مهندسان نوکيا و مرکز علوم نانو دانشگاه کمبريج آشنا شويد، ويدئوي موجود در http://go.pcmag.com/nokiavideo را مشاهده کنيد.

 شبکه‌هاي بافته‌شده‌اي که بر پايه فناوري نانو ساخته شده‌اند، انعطاف‌پذير، کش‌آمدني، نيمه‌شفاف و مقاوم هستند.
 انعطاف‌پذيري آن را فرم‌پذير مي‌کند.
 مي‌تواند دور مچ دست کشيده شود.
 قابل لوله‌شدن در جيب و برگشت به حالت عادي به‌عنوان صفحه‌کليد، صفحه‌نمايش يا صفحه لمسي است.
 سطح داراي ساختار نانو، به صورت خودکار تميز مي‌شود.
 آب، گرد و خاک، کثيفي و اثر انگشت را برطرف مي‌کند.
 باتري نازک و کوچکي با قابليت شارژ سريع دارد.
 جذب‌کننده توکار انرژي خورشيدي دستگاه را شارژ مي‌کند.
 سنسورهاي يکپارچه موجود، کاربر را از وجود هرگونه آلودگي و مواد شيميايي آگاه مي‌کند.
 قطعات الکترونيک نيمه‌شفاف، ابعاد تازه‌اي از زيبايي را پيش روي کاربر قرار خواهند داد.
 ساخته شده از جنسيت‌هاي تجزيه‌ناپذير.

تیلور،Bar of Soap اولیه را یک «دستگاه چندمنظوره حساس‌به‌موقعیت» می‌نامد. درون نمونه اولیه آزمایشی، یک سرعت‌سنج چگونگی حرکت دستگاه را می‌سنجد. روی سطح خارجی دستگاه نیز یک صفحه لمسی وجود دارد که به‌وسيله 72 سنسور خازنی پوشانده شده‌است و دستانی را که لمسش می‌کنند، تشخیص می‌دهد.

تیلور توضیح می‌دهد: «ما به کاربران یاد دادیم که به شکل‌های مختلف آن‌را در دست بگیرند و موقعیت آن‌را در حالت‌های مختلف استفاده مشاهده کردیم.»

طبیعتاً همه افراد یک وسیله را به یک شکل در دست نمی‌گیرند، حتی یک تلفن همراه را. قالب صابون چگونگی استفاده خود را ثبت می‌کند تا مشخص کند یک «جمعیت» چگونه یک وسیله را در حالت تلفن همراه یا دوربین دیجیتال یا کنسول بازی در دست می‌گیرد. این وسیله مي‌تواند، تشخیص دهد که به‌عنوان تلفن همراه استفاده می‌شود یا به‌عنوان یک کنترل از راه دور (عملکرد دیگری که در کنار PDA و بازی در Bar of Soap پیش‌بینی شده‌است).





مايکل باو فکر می‌کند، در حقيقت این برای یک وسیله ارزان‌قیمت، الگوشناسی پیچیده‌ای است.
واضح است که شما دوست دارید چنین وسیله‌ای، با روش خاصی که شما آن‌را در دست می‌گیرید سازگار باشد. برای وجود چنین امکانی، باید مجموعه‌ای غنی از داده‌های مربوط به انواع روش استفاده را در دستگاه گنجاند. تیلور توضیح می‌دهد: «ما می‌خواهیم ببینیم مردم چگونه وسیله‌های مختلف را در دست می‌گیرند و هر وسیله چگونه ميان افراد متفاوت می‌چرخد.

بیشتر مردم دوست ندارند که کار اضافه‌ای برای تغییر کارایی انجام دهند. با استفاده از این وسیله، شما مجبور نیستید به منوی دوربین بروید، خود دستگاه می‌داند که شما این را می‌خواهید یا قصد داريد با استفاده از آن تماسی بگیرید. دیگر مجبور به انجام هیچ کار اضافه‌ای نیستید.»

تیلور با تکمیل پایان‌نامه‌اش با موضوع دست‌گرفتنی‌ها و تشخيص الگوي مورد استفاده، فارغ‌‌التحصیل خواهدشد. او فکر می‌کند که قالب صابون فقط نخستين گام خواهدبود. چنان‌که خودش می‌گوید: «جهش بعدی ورود دست‌گرفتنی‌ها به ابعادی متفاوت خواهدبود؛ نه‌فقط به‌عنوان یک وسیله دستی چندمنظوره.»

ام‌آی‌تی نمونه اولیه دست‌گرفتنی را به حمایت‌کننده‌های زیادی نشان داده، اما هنوز هیچ محصول خاصی پیش‌بینی نشده‌است. موضوعی که درباره نمونه اولیه قالب صابون وجود دارد، این است که فناوری جدید یا ویژه‌ای را به‌کار نمی‌گیرد، فقط هوش مصنوعی خاصی است که آن‌را قابل استفاده مي‌کند. مايکل باو مي‌گويد: «الگوریتم‌ها و اجزای مورد نیاز موجود هستند. برای ساخت آن به چیز عجیب و غریب و یافت‌نشدنی نیازی ندارید؛ بنابراين ورود آن را به بازار نزدیک می‌بینم.»

 

شکل 3

دست‌گرفتني‌ها

نوآوري عمده: عملکرد دستگاه (دوربين، تلفن همراه، دستيار ديجيتال، کنسول بازي) براساس طريقه‌اي که دست گرفته شده، به‌طور خودکار تعيين خواهد شد.
اهميت عمده: به جاي آن‌که کاربر مجبور باشد خود را با عملکرد دستگاه وفق دهد، دستگاه با يادگيري نيازها و چگونگي استفاده کاربر خود را با او وفق مي‌دهد.
زمان عرضه احتمالي: با وجود حمايت‌کننده‌هاي مناسب، يک تا دو سال آينده.

سيستم‌هاي بينايي کامپيوتري
دانشگاه کارنگي ملون

شاید روزی آن صفحه دکوری کنار فرمان خودروي شما، چیزی بیش از سرعت و مسافت را به‌شما نشان دهد؛ به عنوان مثال، چیزی که در مه مخفی شده‌است.

زمانی قبل از ورود اکس‌باکس 360 و سیستم‌های چهارهسته‌ای، اضافه کردن جلوه‌های مه‌مانند به بازی‌ها، کاری غیرممکن به‌نظر می‌رسید. اما امروز در زندگی واقعی، مشکل برداشتن این نوع افکت‌ها است؛ تصور کنید، در یک جاده مه‌آلود یا بارانی به‌راحتی رانندگی می‌کنید.

البته، ما درباره اصلاح آب و هوا صحبت نمی‌کنیم. سرینیواسا ناراسیم‌هان، استادیار دانشگاه کارنگی‌ملون در رشته بينايي کامپیوتری، می‌گوید: «شما در واقع خودِ مه را از بین نمی‌برید؛ بلکه مه را از داخل تصاویر حذف می‌کنید. در حقيقت این دو مشکل (اضافه کردن مه به تصاویر کامپیوتری و حذف مه از تصاویر واقعی) از پیچیدگی یکسانی برخوردار نیستند.»

البته، اضافه کردن مه به‌مراتب آسان‌تر است؛ اما  باو در حال حاضر تصاویر مه‌آلود و ناواضح را می‌گیرد و به آن‌ها شفافیت می‌بخشد.

کلید اصلی کنترل روشنایی است. ناراسیم‌هان مي‌گويد: «یک صحنه مه‌آلود را با نور سیال روشن کنید. این بدترین کاری است که می‌توانید انجام دهید، زيرا آن نور منعکس می‌شود و تمام کنتراست موجود را از بین می‌برد.»

مه و آب از نقطه‌نظر بصری، محیط‌های توزیعی محسوب می‌شوند. وي توضیح می‌دهد، باید به پویش نور موجود در سراسر صحنه پرداخت. سپس می‌توان نتایج را برای تهیه یک تصویر شفاف به یک دوربین داد.

 

شکل 4

سيستم‌هاي بينايي کامپيوتري

نوآوري عمده: نمايش بي‌درنگ اشياي مخفي در مه يا محيط‌هاي مشابه.
اهميت عمده: مي‌تواند محدوده ديد شفافي را براي راننده‌ها، خلبان‌ها و غواصان در محيط‌هاي مه‌آلود، ابري و زيرآبي فراهم کند. همچنين مي‌تواند امنيت بيشتري براي سيستم‌هاي نقل و انتقال آينده فراهم کند.
زمان عرضه احتمالي: انواع زيرآبي ظرف يک تا دو سال آيند، انواع مخصوص اتبوس‌ها، قطارها و هواپيماها پنج سال آينده و انواع مخصوص خودروها بعد از آن.

‌هنگام رانندگی، شما هرگز نمی‌توانید با نوربالا به عمق یک مه بروید؛ نور فقط مه را پر می‌کند و باعث مبهم شدن همه چیز می‌شود. به‌همین دلیل است که نورهای مخصوص مه معمولاً کم‌نور و نزدیک به جاده هستند؛ جایی زیر سطح مه.

مجله نيچر یک دهه پیش در گزارشی اعلام کرد، رانندگان در مه عموماً سریع‌تر از حد معمول می‌رانند، زيرا، عدم وجود محدوده دید دقیق، باعث می‌شود که حرکات خود را کندتر از آنچه است، احساس کنند. ناراسیم‌هان سیستم‌های نقل و انتقال هوشمند را در حوزه‌هایی به‌غیر از خودرو (که تمرکز اصلی روی آن بوده) توسعه داده‌است.

کاوش و امنیت در میان سفرهای هوایی و زیر دریا ارتقا پیدا خواهندکرد و یک سیستم بینایی در قالب ابزارهای دستی برای آتش‌نشان‌ها و معدن‌چی‌ها (یا هر کسی که وارد محیطی می‌شود که به‌دلیلی به‌جز تاریکی، میدان دید محدودی دارد) پیش‌بینی می‌شود.

این فناوری می‌تواند برای فیلم‌سازانی که آب و هوای نامساعد مزاحم کارشان می‌شود، مفید باشد. در وب‌سایت ناراسیم‌هان ( www.cs.cmu.edu/~srinivas) صحنه‌ای از فیلم فورست‌گامپ موجود است که باران از آن حذف شده‌است.

گروه تحت سرپرستی ناراسیم‌هان برای عملی ساختن این پروژه، مشغول برنامه‌نویسی هستند. در حال حاضر براي نورها از پروژکتور استفاده مي‌کنند که به‌راحتی می‌تواند با استفاده از برنامه‌های نوشته‌شده الگوهای مختلف را نشان دهد.

در نمونه‌های نهایی، یک LED سفارشی و اختصاصی می‌تواند ساده‌ترین نور برای انجام این کار باشد؛ اما لیزر نیز به‌خوبی از عهده انجام اين کار بر می‌آید.

یکی از شاخه‌های فرعی تحقیقات ناراسیم‌هان، بازسازي صحنه است. نورهای پویش‌گر، به‌جای آن‌که فقط یک دید کلی از آنچه پیش رو است، فراهم کنند  مي‌توانند یک نمونه کامل سه‌بعدی را از آنچه قابل دیدن نیست، ثبت کنند.

ایده دیگر آن است که این دوربین به‌عنوان یک وسیله سنجش آب و هوا مورد استفاده قرار گیرد. به همان شکلی که یک نفر با دیدن هاله دور یک چراغ در باران می‌فهمد که باران می‌بارد؛ یک سیستم بصری می‌تواند بلافاصله میزان رطوبت هوا را تشخیص دهد.

چنان‌که ناراسیم‌هان می‌گوید: «در حال حاضر محدودیت اصلی آن‌ها در راه عرضه محصول فناوري نيست، بلکه بازاریابی محصول محدودیت اصلی است. به‌عنوان مثال، چراغ‌های خودرویی که با استفاده از سیستم نقل و انتقال هوشمند کار می‌کنند شاید تا پنج سال دیگر آماده عرضه شوند، اما این به آن معنا نیست که شرکت‌های خودروسازی  که خودشان چراغ‌های مخصوص مه را برای فروش دارند، به آن روی می‌آورند.»

 
نيم‌نگاهي به آينده
دوربين ديجيتال دايناميک

طي دوازده سال آينده، طراحي دوربين‌ها از ريشه تغيير خواهد کرد. طراحي دوربين‌هاي آينده نشان از هوشمندي دروني آن‌ها خواهد داشت. با جايگزيني لنز شيشه‌اي توسط يک لنز آکرليک، چگونگي فکوس روي موضوع تغيير خواهد کرد و ارتباطات بي‌سيم نيز روش تماشاي عکس‌ها را دگرگون خواهد کرد. بهتر است به آنچه در ذهن جان نار، مدير ارشد محصولات اليمپوس مي‌گذرد، نگاهي بياندازيم.

 الياف کربني، براي بدنه بسيار سبک و به شدت مقاوم دوربين
 طراحي شده شبيه به يک کنسول بازي ارگونوميک
 صفحه‌نمايشي با وضوح بسيار بالا و فرم خاص، تصاوير را مستقيم به نمايش خواهد گذاشت.
 حذف منظره‌ياب اپتيکال، اندازه دوربين را به شکل قابل توجهي کاهش خواهد داد.
 صفحه‌نمايش ال‌سي‌دي با قابليت چرخش 360 درجه
 وضوح صفحه‌نمايش بالاي نهصد هزار پيکسل
 لنز قابل انعطاف آکرليک با تغيير فرم، روش فکوس را متحول خواهد کرد.
 نرم‌افزار پيشرفته ويرايش عکس توکار
 اتصال بي‌سيم به کامپيوتر يا اينترنت براي به‌روز کردن و به تلويزيون اچ‌دي يا قاب عکس براي انتقال تصاوير
 سنسور پيشرفته کم‌مصرف براي نويز کمتر، رنگ و کنتراست بهتر و Dynamic Range وسيع‌تر
 قابليت ثبت 1200 عکس، با هر بار شارژ باتري

ناراسیم‌هان در ادامه مي‌گويد، «چراغ‌های مخصوص مه فقط از لحاظ روانی به راننده کمک می‌کنند، اما آن‌ها در واقع ایمن نیستند.» حداقل با حمایت‌کننده‌هایی مانند بنیاد علمی ملی، او خیالش راحت است که تحقیقاتش تا رسیدن به آینده قابل پیش‌بینی، ادامه خواهدداشت.

شنوايي ماشيني
مؤسسه فناوري جورجيا


اگر با برنامه‌های شناسایی گفتار کار کرده‌ باشید، حتماً می‌دانید که در محیط‌های پرسر وصدا به‌خوبی کار نمی‌کنند. اما همان مطلب را در همان محیط پرسروصدا به یک انسان بگویید، به‌خوبی خواهدفهمید که چه می‌گویید. صداهای متغیر یا خیلی آهسته، به‌راحتی برای انسان قابل‌درک هستند. اما برای یک کامپیوتر چنین نیست.

دیوید اندرسون، استادیار رشته پردازش سیگنال دیجیتالی و مهندسی کامپیوتر در مؤسسه فناوری جورجیا می‌گوید: «من فکر می‌کنم برای تقلید عملکرد انسان در این حوزه، به قدرت محاسباتی بیشتری نیاز داریم.» به‌هر حال گوش کردن، بیش از شنیدن به قدرت نیاز دارد.

اندرسون با همکاری پل هِیسلر، کار روی «شنوایی ماشینی» را با ورودی صدای آنالوگ و با استفاده از پردازنده‌های فوق‌العاده کم‌توان تجربه کرده‌است. گروه موفق شده‌است با استفاده از تنها پنج تا سي میکرووات توان مصرفی، به تجزیه و تحلیل محدوده‌ای از صداهای مختلف بپردازد.

از جمله صدای انسان. با وجود این‌که این فناوری به انعطاف‌پذیری گوش انسان نیست، اما آن‌ قدر پیشرفت کرده که بتواند ميان صدای انسان و صداهای پس‌زمینه تمایز قائل شود. به‌خاطر آن‌که ورودی از توان مصرفی بسیار پایینی برخوردار است، اندرسون فکر می‌کند، چنین سنسوری می‌تواند با استفاده از یک باتری AA یک تا دو سال کارکند و حتی می‌تواند با استفاده از یک سلول خورشیدی کوچک، به‌طور مداوم فعال باشد.

اندرسون و گروهش با استفاده از آرایه‌های آنالوگ برنامه‌پذیر (FPAA)، نمونه‌های اولیه‌ای از پردازنده‌های سیگنال دیجیتالی ساخته‌اند که با ورودی آنالوگ کار می‌کنند. اندرسون در این رابطه می‌گوید: «دیجیتال قابل پیش‌بینی است و برنامه‌نویسی‌اش نیز راحت است. اما برای پردازش آن باید بهای آن‌را، یعنی توان مصرفی بیشتر را بپردازی.»

تجهیزات شنواییِ کاوشگر، کارکردی بیش از میکروفون دارند و یک تراشه شنوایی ماشینی می‌تواند به صداهای خاصی حساس باشد؛ مانند شکسته‌شدن شیشه، تیراندازی یا زمزمه افراد مختلف. همه صداهای مذکور تفکیک‌پذیر هستند و به‌محض آن‌که صدای تعیین‌شده شنیده‌شود، تراشه برای برنامه امنیتی اخطار می‌فرستد.

 

شکل 5

فراتر از نانو لوله‌ها

والتر دي‌هير استاد دانشگاه جورجيا تِک، با يک تراشه گرافيني

جانشين سيليکون
جورجيا تِک

تراشه‌سازان می‌دانند که تغییر بزرگی در راه است. والتر دی‌هیر، استاد فیزیک دانشگاه جورجیا تِک، به این شکل موضوع را توضیح می‌دهد: «تا یک دهه آینده، دیگر قانون مور معنایی نخواهدداشت. یعنی فناوری تراشه‌سازی دیگر هر 18 ماه رشد نمی‌کند؛ چنان‌که برای بیست سال چنین بوده است. در طول ده سال آتی، دیگر ارتقاي مداوم پردازنده را شاهد نخواهیدبود... سیلیکون نمی‌تواند همین‌طور ادامه دهد.»

مسلماً این به آن معنا نیست که صنعت تراشه‌سازی رو به نابودی است؛ بلکه فقط به یک ماده اولیه تازه نیاز دارد، چیزی کم‌حجم‌تر از سیلیکون که از عهده انجام تمام وظایف آن نیز برآید.

برای سال‌ها، نانولوله‌های کربنی به‌عنوان یک راه‌حل مناسب شناخته می‌شدند. نانولوله‌ها از صفحات کربن درهم پیچیده‌شده‌ای، با قطری برابر با یک اتم ساخته می‌شوند. مشکل اینجا است که به‌کارگیری نانولوله‌ها در یک تراشه بسیار مشکل است. دی‌هیر که در دهه 1990 روی نانولوله‌ها کار کرده، می‌گوید: «بعد از ده سال کار روی نانولوله‌ها، هیچ‌کس نتوانست راهی پیدا کند.»

دی‌هیر نگاه دیگری به صفحه تخت کربن  (که گرافین خوانده می‌شود) انداخت و به‌جای تبدیل آن به لوله، آن را مورد محاسباتی خاص قرار داد. او دریافت که می‌تواند آن‌را به صورت نوارهای باریکی با همان خواص لوله‌ها برش بزند. او تخمین می‌زند که گرافین مذکور از سیلیکون صدبرابر سریع‌تر است و شاید روزی ما را به سرعت يک تراهرتز برساند و حتی شاید مناسب به‌کارگیری در الکترونیک کوانتومی باشد.

ساخت گرافین پیچیده‌تر از خط‌کشی با مداد روی کاغذ است. یک کریستال کاربید سیلیکونی در یک کوره خلأ آنقدر حرارت داده می‌شود تا سطحش تبدیل به گرافین هم‌بافته شود. سپس یک لایه به‌قطر مولکول از آن برداشته می‌شود.

چنان‌که دی‌هیر می‌گوید: «با نوارهای گرافین مشکل ایجاد اتصال ميان نانولوله‌ها و قرارگیری آن‌ها در جای مناسب، دیگر مطرح نخواهدبود. هر فرمی که می‌خواهید می‌توانید به آن‌ها بدهید.» حالا کلید اصلی برش است. شما نمي‌توانيد قیچی را بردارید و صفحات دوبعدی گرافین را برش دهيد.
 
این کار با استفاده از تکنیک‌های لیتوگرافی میکروالکترونیک انجام می‌شود، درست مثل همان‌هایی که الان در آزمایشگاه‌های تولید سیلیکون (یا fab) استفاده می‌شود. گروه او در آزمایشگاه میکروالکترونیک خودِ دانشگاه، فقط روی توسعه راهی برای انجام این کار تلاش می‌کنند.

دی‌هیر درباره برتری صددرصد گرافین مي‌گويد: «بسیاری از مشکلاتی که با سیلیکون داریم، حل خواهدشد. جریان بیشتری می‌تواند از آن عبور کند و حرارت آن خیلی افزایش نمی‌یابد و می‌توانید تا حد نانومتر یا حتی کوچک‌تر پیش بروید و همچنان کار کند.»

کار روی نانولوله‌های کربنی و دیگر جایگزین‌های بالقوه سیلیکون، در آزمایشگاه‌های دیگر همچنان ادامه دارد. طبق گفته دی‌هیر، هر سال طرح جدیدی به میان می‌آید. همچنين او سرسختانه اعتقاد دارد که گرافین اسبی است که باید روی آن شرط بست. در همین حال، سختی‌های بزرگی سر راه او و گروهش خودنمایی می‌کنند. گرافین یک اکسیر جادویی نیست که بلافاصله همه چیز را دگرگون سازد.

 دی‌هیر مي‌گويد: «شکی برای من وجود ندارد که حداقل ده سال طول می‌کشد تا این فناوری‌ها توسعه یابند تا لیتوگرافی را به نقطه‌ای برسانیم که ما را قادر سازد تجهیزاتی بسازیم که با تجهیزات سیلیکونی قابل‌قیاس باشند. این کار واقعاً مشکلی خواهدبود.»

یک تراشه حذف‌کننده نویز، با توانایی تفکیک صدای پس‌زمینه از صدای اصلی، صداهای اضافی را فیلتر می‌کند. اندرسون می‌گوید: «این روش در حذف صداهای اضافی بدون تحت تأثیر قرار دادن صدای مکالمه بسیار مؤثر بود.» البته، شناسایی و درک آنچه که گفته شده به این مرحله و این تراشه ارتباطي ندارد.

در حقيقت، شنوایی ماشینی را نمی‌توان با تشخیص صدای انسان توسط کامپیوتر یکی کرد، اما این دو مانند دو قطعه یک پازل به یکدیگر می‌پیوندند. در حال حاضر، تجزیه و تحلیل همه‌جانبه سیگنال‌های صدای انسان  که به‌وسيله کامپیوتر دریافت می‌شود ، به‌صورت بی‌درنگ کار مشکلی است.

بیشتر این تجزیه و تحلیل‌ها به‌وسيله یک کامپیوتر شخصی انجام می‌شوند، اما گاهي ساعت‌ها طول می‌کشد تا نتیجه مورد نظر به‌دست آید. اندرسون معتقد است، راه بهتری هم وجود دارد؛ «ما همیشه سعی می‌کنیم از مغز تقلید کنیم.» گروه هر چه بیشتر سعی می‌کند عملکرد سلول‌های خاکستری را در این حوزه شبیه‌سازی کند، بیشتر موفق می‌شود. اندرسون تلاش‌های گروهش را در این زمینه، به تلاش‌های هنرآموزی تشبیه می‌کند که با کپی از روی کار بزرگان، تکنیک‌های استفاده‌شده را بیشتر می‌فهمد و یاد می‌گیرد.

 شنوايي ماشيني

 نوآوري عمده: تجزيه و تحليل صدا با استفاده از ورودي آنالوگ کم‌مصرف.
اهميت عمده: امنيت و شناسايي هوشمند صدا، اولين نتايج مفيد آن خواهند بود.
زمان احتمالي عرضه: نتيجه نهايي شناسايي کاملاً هوشمند صدا (شنيدن و درک گفتار)، طي پنج تا هشت سال آينده عرضه خواهد شد.

حتی اگر سیگنال یا صدا تا حدی مبهم باشد باز هم مغز می‌تواند مفهوم کلی عبارت یا کلمه را متوجه شود، زيرا مغز فقط از یک روش برای درک آنچه اتفاق می‌افتد، استفاده نمی‌کند. به‌کارگیریِ یک برنامه سنتی شناخت گفتار براي استفاده از ویژگی‌ها و روش‌های چندگانه‌ تجزیه و تحلیل، با سخت‌افزار و نرم‌افزار امروزی، اگر نگوییم غیرممکن، بسیار مشکل است.

بنابراین، هدف اصلی همچنان این است که کامپیوتر صدا را با استفاده از همان روش مغز انسان تجزیه و تحلیل کند. آموزش سيستمي که نمونه‌های کافی دارد، برای انجام آن نوع شناسایی، می‌تواند هزاران یا میلیون‌ها ساعت زمان ببرد.

اندرسون امیدوار است که تکنیک‌هایی مشابهِ همان‌هایی که در بهبود تصاویر کامپیوتری مورد استفاده قرار می‌گیرند، در این زمینه کمک‌کننده باشند و با کمک این تکنیک‌ها بتوان با استفاده از بخش‌های کوچک و شناخته‌شده یک سیگنال و ترکیب آن‌ها، دقت شنوایی کامپیوتر را تا حد بسیار زیادی افزایش داد.

در حالی‌که بعضی برنامه‌های شنوایی ماشینی در حال حاضر موجود و مورد استفاده هستند، برنامه‌های هوشمند و پیشرفته‌تر هنوز چند سالی تا عرضه فاصله دارند. قبل از آن‌که ماشین بتواند زبان ما را بفهمد، باید بتواند صدای ما را به‌خوبی بشنود.






Apple iphone 3GS

انقلابی که ورود Apple به دنیای موبایل به همراه داشت را همه به خاطر دارند محصولی که با تغییر تمامی تعریف های سنتی پیرامون موبایل نگرش جدیدی را پیش روی دیگر سازندگان و تولید کننده گان قرار داد. این محصول طوفانی که سال گذشته را نیز با معرفی 3G کاملا موفقیت آمیز به پایان رساند اینک بار دیگر بر سر زبانها افتاده است، iPhone 3GS آخرین مدل ارائه شده توسط Apple است که میزان امکانات و تغییرات صورت گرفته در آن در سطح بالاتری از قبل قرار دارد. با ما در بررسی این گوشی زیبا همراه شوید.

 

مدل و نام Apple iPhone 3GS
ابعاد 12.3×62.1×115.5 میلی متر
وزن 135 گرم
صفحه نمایش 3.5 اینچ
480×320 پیکسل
 قابلیت نمایش 16 میلیون رنگ
دفترچه تلفن نامحدود بسته به حافظه داخلی
کارت حافظه+حافظه داخلی ندارد+256MB RAM+16/32GB
ارتباطات GSM چهار بانده+GPS+Wi-Fi+3G+Bluetooth
سیستم عامل iPhone OS 3.0 based on Mac OS
پردازنده ARM Cortex A8 600 MHz, PowerVR SGX graphics
وضوح دوربین 3.15 مگاپیکسل با قابلیت اتوفوکوس
حداکثر وضوح فیلمبرداری VGA با 30 فریم در ثانیه
ظرفیت باتری نامشخص

 

تب آیفون همه را گرفته است این محصول همانند دیگر محصولات رویائی اپل همچنان از پر فروش ترین تولیدات موبایل در تمامی دنیا به حساب می آید و با اینکه برای مدتی طولانی تنها برای یک کشور خاص و یک اپراتور خاص تر ارائه می گردید اما با اینحال به رکورد فروش استثنائی بیش از 20 میلیون دست یافت که رقمی نیست که بتوان به راحتی از آن گذشت. این محصول خواستنی اما همچون دیگر نمونه ها در دنیای موبایل با نقائص و مشکلات خاص خود نیز روبرو بوده است که همواره کاربران و منتقدان این گوشی در هر دو جبهه، از آنها بعنوان اصلی ترین دلائل بازدارندگی برای خرید این محصول یاد می کنند که شاید از همه روشن تر و ملموس تر محدودیت هائی بود که برای فروش این گوشی تنها با سرویس اپراتور خاص آن اعمال می گردید و با اینکه این مشکل در اندک زمانی با امکان شکستن قفل نرم افزاری دستگاه و اصطلاحا آنلاک کردن گوشی به راحتی مرتفع گردید اما همچنان این مشکل برای بسیاری از کاربران که علاقه ای به آنلاک کردن گوشی خود و محروم شدن از سرویس های محتلف را نداشتند بطور کامل برقرار بود. از این گذشته در رده سخت افزاری و امکاناتی که این جواهر گرانبها ارائه می داد نیز کاستی های دیده می شد که بسیاری از آنها مدت ها بود از ساختار گوشی های ارزان قیمت بازار نیز رخت بر بسته بودند از آن جمله می توان به دوربین بسیار ساده و ابتدائی آن که حتی قابلیت فیلمبرداری را نیز از کاربران خود دریغ کرده بود اشاره کرد. عدم پشتیبانی از شبکه پر سرعت 3G نه تنها برای کاربران آیفون اولیه بلکه برای خود اپراتور AT&T که خود از ارائه دهنده گان این سرویس پر سرعت بود نیز مشکل بزرگی به حساب می آمد میزان بزرگی این مشکل تا جائی بود که Apple نسخه دوم آیفون را با تاکید فراوان بر پشتیبانی از شبکه های نسل سومی با نام iPhone 3G نامید و در هیاهوی شادمانی برای تعبیه این قابلیت در آیفون از دیگر اصلاحات سخت افزاری بطور کامل چشم پوشی کرده و نسخه جدید بجز قابلیت 3G (و افزایش حافظه داخلی) تقریبا هیچ تغییری را نسبت به نسخه 2G ارائه ننمود و به همین علت در بسیاری از کشورهائی که هنوز امکان مخابراتی 3G جائی در آنها ندارد میزان فروش 2G همچون از برادر کوچکتر خود بالاتر بود که این موضوع اندک اندک سازندگان آیفون را به فکر تولید آیفونی دیگر با تغییرات مشخص و جدید انداخت محصولی که به رسم همیشگی آیفون بار دیگر ابتدای تابستان را برای نمایش و حضور در بازار انتخاب کرد این محصول جدید که با اندکی کج سلیقگی (البته به نظر من) iPhone 3GS نامیده شده بلاخره پدربزرگ دو ساله خود را با تغییرانی مشخص روبرو کرده است که دایره آنها نه تنها به موارد مشخص سخت افزاری بلکه به تغییرات فراوان نرم افزاری نیز اشاره دارد و نامیده شدن آن به نام 3GS که S در آن به معنای سرعت (Speed) بکار گرفته شده است نیز خود بر این تغییرات صحه گذاشته است جائیکه بر طبق گفته های رسمی سازندگان 3GS این محصول جدید تا 20 برابر از نسخه قبلی سریع تر است که این رقم نه تنها به اتصالات تحت شبکه مرتبط می گردد بلکه به تغییرات اینترفیس جدید و تسهیل گردش در منوهای مختلف نیز باز می گردد. افزایش حافظه، تغییر دوربین، افزایش فرکانس پردازنده و حافظه RAM و بلاخره تغییرات گسترده در پروفایل های مورد پشتیبانی در ارتباطات بلوتوثی از دیگر نکات مثبتی ست که در نگاه اول می توان برای 3GS بر شمرد.

 

 

جعبه iPhone 3GS بسیار ساده و کوچک طراحی شده و بجز افزوده شدن یک S به پایان نام آن هیچ تغییر دیگری نسبت به iPhone 3G نداشته است. محتویات این جعبه نیز به مانند ظاهر آن بسیار اندک و کاملا استاندارد است در اینجا یک کابل USB و یک شارژر که از همین کابل استفاده می کند به همراه یک هدست جدید سیمی دیده می شود که نه تنها در آن خبری از Stand موجود در نسخه اولیه نیست بلکه دستمال مخصوص تمییز کردن گوشی که در هر دو نسخه قبلی موجود بود نیز حذف گردیده است.

 

 

 تنها نکته جدید موجود در این قسمت همانطور که گفته شد هدست سیمی جدید آن است که با اینکه در نگاه اول تفاوت چندانی با نسخه قبلی ندارد اما نگاه دقیق تر به این قسمت منجر به یافتن دکمه های سه گانه کنترلی بروی آن می گردد این دکمه ها که برای استفاده صحیح از آنها می بایست به دفترچه راهنمای دستگاه مراجعه کرد علاوه بر کنترل موسیقی کارکردهای دیگری نیز دارند بدین صورت که دکمه های بالائی و پائینی برای کنترل صدا مورد استفاده قرار می گیرد و دکمه میانی با اولین کلیک بعنوان Play/Pause، با دو کلیک پیاپی برای حرکت سریع به جلو روی آهنگ (Fast Forwarding) و بلاخره سه کلیک پیاپی بروی این کلیک باعث حرکت سریع روی به عقب (Fast Rewinding) می گردد. دیگر کارکرد های این کلید در هنگام دریافت تماس است که با یک تک کلیک می توان به تماس پاسخ داد و در انتها با یک کلیک دیگر به تماس خاتمه داد. در تمامی لحظات با فشردن و نگاه داشتن این کلید می توان قابلیت Voice Controlling گوشی را فعال کرد.

 

 

با در دست گرفتن نسخه جدید iPhone تقریبا هیچ تغییری را در ساختار آن نسبت به قبل نمی توان یافت در واقع در هیچ نقطه ای از گوشی به عنوان جدید 3GS اشاره ای نشده است که این با توجه به استفاده از پوسته ای کاملا مشترک میان 3GS و 3G تشخیص آنها را به امری تقریبا غیرممکن بدل کرده است.

 

 

 

نمای سه بعدی فوق برگرفته از سایت GSMArena می باشد

 

 تنها تغییری که به سختی می توان آن را تغییر نامید رنگ متفاوت نوشته های پشت دستگاه است که از خاکستری در 3G به سفید در 3GS تغییر یافته اند. ابعاد گوشی 12.3×62.1×115.5 با وزن 135 گرم است که بجز افزایش یکی دو گرمی در وزن هیچ تفاوتی با 3G نکرده است.

 

 3GS در مرکز، 3G در سمت چپ و 2G در سمت راست

 

مهمترین بخش در ساختار دستگاه همچون قبل صفحه نمایش 3.5 اینچی بسیار با کیفیت آن است که با اینکه با وضوح 480×320 پیکسلی و قابلیت نمایش 16 میلیون رنگ و همچنین استفاده از فناوری خازنی برای قابلیت لمسی هیچ گونه تغییری نسبت به دو مدل قبلی نکرده است اما همچنان یکی از بهترین های این کلاس و با اندکی جرات می توان آن را بهترین صفحه نمایش فعلی بازار مخصوصا در کارکرد در نور مستقیم خورشید دانست. البته از وضوح نچندان بالای این صفحه نمایش نباید به راحتی گذشت چرا که در حال حاضر در بازار گوشی های حتی غیر هوشمند نیز مدل هائی با وضوح WVGA به چشم می خورد که نسبت به وضوح بکار گرفته شده در هر سه آیفون بسیار بالاتر می باشند. اما Apple نیز دلائل خاص خود را برای این عدم افزایش وضوح داشته است دلائلی که شاید مهمترین آنها سیل عظیم برنامه های ساخته شده برای دو نسخه قبلی ست که طبعا با این وضوح سازگاری دارند و افزایش وضوح صفحه نمایش در این مدل جدید می توانست بسیاری از این برنامه ها را در مدل جدید بلا استفاده گذارده، سود سرشاری را از جیب سازندگان اپل خارج سازد. البته این تمام ماجرا نیست چرا که علاوه بر بکارگیری پوشش Oleophobic (آنطور که Apple می گوید) در این صفحه نمایش که باعث پاک شدن آسانتر اثر انگشت و کثیفی بروی آن گردیده است با در کنار هم قرار دادن هر سه نسخه آیفون، امتیاز بالاتر در روشنائی و کنتراست را می بایست به نسخه جدید داد  این تغییر نسبتا کوچک مخصوصا در مورد نسخه 3G که تصاویر آن اندکی به آبی تمایل داشت مشخص می گردد. دیگر المان های حاضر در بخش روئی هیچ تغییری را نشان نمی دهند. جائیکه بر بالای صفحه نمایش اسپیکر برقراری تماس، سنسور تنظیم نور و Proximity Sensor قرار دارد که این آخری قابلیتی بود که برای اولین بار در ورژن اولیه آیفون ارائه شد و اینک با وظیفه غیر فعال کردن صفحه نمایش در حین تماس و نزدیک کردن گوشی به صورت، به جزئی استاندارد در صفحه نمایش های حساس مخصوصا نمونه های خازنی بدل شده است. در زیر صفحه نمایش نیز به مانند همیشه کلید Home جای گرفته است.

 

 

 

 

 

 

 

در سمت چپ گوشی به مانند قبل کلید دوگانه Rocker برای تغییر حجم صدا به همراه کلید فعال سازی Silent Mode جای دارند. سمت راست به مانند دو سال گذشته خالی از هر نوع المانی ست و جستجو برای یافتن کلید شاتر دوربین در این قسمت مخصوصا حالا که دوربین به قابلیت فوکوس اتوماتیک مجهز شده است به هیچ نتیجه ای منجر نمی شود. در بالای گوشی همچون قبل پورت 3.5 میلیمتری اتصال هدست، کلید Power و محل قرارگیری سیمکارت جای گرفته است که این آخری همچنان به ابزار جداگانه ای برای گشوده شدن و جایگذاری سیمکارت احتیاج دارد. المانهای حاضر در قسمت پائین نیز همان هایی هستند که پیش از این به دیدنشان عادت کرده ایم دو شکاف اسپیکر و میکروفون (که در نگاه اول دو اسپیکر استریو به نظر می رسند) و از دید پائین شکاف سمت چپ به اسپیکر  و سمت راستی به میکروفون تعلق دارد که این موضوع در هنگام در دست گیری گوشی به فرم افقی به راحتی موجب پوشیده شدن اسپیکر توسط دست راست می گردد. محل اتصال کانتکتور Dock در میانه این قسمت دیگر بخش قابل ذکر در پائین دستگاه می باشد.

 

 

پشت گوشی بجز نوشته های سفید رنگی که پیش از این به آنها اشاره کردیم (و البته در نسخه سفید طبعا تفاوتی ایجاد نمی کنند)، دقیقا همان منظره ای ست که در iPhone 3G نیز دیده بودیم سطحی کاملا براق و مستعد فوق العاده جذب اثر انگشت که دوربینی ساده و بدون هیچ نوشته و جزئیات اضافه ای را در گوشه سمت راست قسمت بالائی جای داده و نوشته های همیشگی این قسمت همچون استانداردهای FCC و ظرفیت دستگاه در پائین دیده می شوند. اما این همه ماجرا نیست چرا که همانطور که حتما تا بحال متوجه شده اید این دوربین دیگر همان دوربین ساده قبل نیست و علاوه بر اینکه بلاخره رزولوشن 2 مگاپیکسل را با بهره گیری از یک نمونه 3.15 مگاپیکسلی ترک گفته بلکه به قابلیت فوکوس اتوماتیک نیز مجهز شده است که با اینکه همچنان آیفون را از استانداردهای یک Camera Phone دور نگه داشته است اما در کل پیشرفت قابل تقدیری از سوی طراحان سرسخت اپل به حساب می آید. طراحی یک دست و غیر قابل نفوذ این قسمت بار دیگر عدم امکان دسترسی مستقیم به باتری دستگاه را یادآور می شود و به همین علت همچنان در مورد ظرفیت این باتری نمی توان اظهار نظر درستی کرد اما از روی اعداد اعلام شده می توان اینگونه نتیجه گیری کرد که ظرفیت این باتری نسبت به نسخه قبلی بهبود یافته است جائیکه دوام باتری در هنگام مکالمه از 10 به 12 ساعت، در هنگام پخش موسیقی از 24 به 30 ساعت و در پخش ویدئو از 7 به 10 ساعت ارتقا یافته است البته زمان Stand-by همچنان همان 300 ساعت قبلی ست. در دنیای واقعی اما آنچنان تفاوت زیادی با iPhone 3G دیده نمی شود و با استفاده سنگین از تمامی امکانات دستگاه حتی یک روز نیز نمی توان بروی این باتری حساب کرد. البته این زمان بشدت به نوع استفاده از گوشی باز می گردد و با گذشت زمان و تکراری شدن قابلیت های رنگارنگ دستگاه برای کاربران و استفاده کمتر از این قابلیت ها، مطمئنا دوام باتری نیز بهبود قابل ملاحظه ای پیدا خواهد کرد.

اما افتخار تغییرات نوین و  انقلابی صورت گرفته در آیفون جدید تنها به بخش سخت افزاری آن تعلق نمی گیرد چرا که یکی از اصلی ترین موارد بهبود یافته در اینجا نسخه جدید سیستم عامل با نام iPhone OS 3.0 و ساختار منوئی آن است که بیش از 100 نقطه برتری نسبت به ورژن قبلی داشته و علاوه بر 3GS در دو مدل دیگر نیز قابل نصب است. البته موارد بخصوص و ویژه ای نیز در این اینترفیس دیده می شود که تنها در 3GS قابل استفاده می باشند. مهمترین تغییرات صورت گرفته در این پوسته جدید را می توان در موارد زیر خلاصه کرد:

الف- تغییرات مهم در ساختار اینترفیس:

 

1.Spotlight اپلیکشنی ست که برای جستجو در نظر گرفته شده و با فشردن کلید Home در صفحه اصلی ظاهر می گردد این برنامه کلیه قسمت های دستگاه را مورد جستجو قرار داده و موارد یافت شده را برای قسمت های مختلف بصورت جداگانه نشان می دهد.
2.افزایش تعداد زبانها و کیبوردهای مورد پشتیبانی توسط دستگاه (خبری از فارسی نیست).
3.افزایش دایره نظارت والدین (Parental Control) در قسمت هائی نظیر فیلم ها، محتوای تلویزیونی و همچنین در App Store
4.ضبط صدا، ویرایش و ارسال آن بوسیله MMS یا ایمیل. (هنوز امکان ضبط صدا در حین تماس بصورت پیش فرض وجود ندارد)    
5.کلیک دوگانه بروی کلید Home علاوه بر امکان احضار Spotlight می تواند برای فعال سازی دوربین و یا کنتاکنت های پر استفاده (Fav Contacts) مورد استفاده قرار گیرد.
6.تعداد Application Screen ها از 9 به 11 افزایش یافته است
7.اتصال Peer-to-Peer از طریق Wi-Fi امکان پذیر گردیده است.
8.قدرت و دامنه لغت دیکشنری پیش فرض افزایش یافته است.
9.مسیر یابی Turn-by-Turn از طریق نرم افزارهای جداگانه و همچنین نقشه های جداگانه قابل انجام است
10.محدودیت حجم پادکست های قابل دانلود از طریق 3G حذف گردیده است.

ب- تغییرات قابل ذکر در بخش ورود متن و مدیریت:

 

1.امکان کات، کپی و Paste در اکثر بخش های متنی حتی در مرورگر قابل دسترسی ست
2.افزوده شدن باکس pop-up برای Undo/Redo با تکان دادن گوشی در حین نوشتن متن
3.صفحه کلید افقی که بجز در باکس های pop-up و تقویم در تمامی دیگر بخش ها در دسترس است
4.ضرورت استفاده از یک space بین دو کلمه برای کارکرد صحیح قابلیت predictive texting حذف گردیده است

پ-  تغییرات حاضر در دفترچه تلفن و منوی ثبت تماس:
1.امکان استفاده از قابلیت Swipe-to-delete برای حذف یک شماره
2.امکان به اشتراک گذاشتن اطلاعات یک کنتاکت از طریق MMS یا ایمیل با فرمت .vcf
3.افزوده شدن جزئیات به بخش اطلاعات تماس ها شامل مدت زمان مکالمه و نوع شماره تماس گیرنده (شماره موبایل، شماره محل کار و...)
4.امکان حذف تماس مورد نظر از بخش Call Log و همچنین قابلیت ویرایش مستقیم کنتاکت دلخواه از این بخش

ت- تغییرات در منوی پیام:
1.پشتیبانی از MMS (البته به شرط ارائه توسط اپراتور)
2.امکان Forward کردن SMS و همچنین ترکیب کردن و جای دادن چند SMS مختلف و فرستادن آنها در قالب یک پیام
3.نوار جستجو در بخش ایمیل در میان عناوین فرستندگان و موضوعات نامه ها جستجو می کند
4.افزوده شدن گزینه Load/don't Load Remote Image برای نمایش یا حذف تصاویر موجود در ایمیل ها
5.امکان الصاق مستقیم عکس های موجود در گالری نمایش تصاویر به ایمیل ارسالی
6.امکان ارسال یک عکس کامل از طریق ایمیل با جایگذاری آن در بخش بدنه پیام (و نه در بخش attachment)
7.امکان غیر فعال کردن گزینه text message reminder alert
8.امکان عدم نمایش گزینه Preview برای SMS ها
 
ث-  تغییرات در اینترفیس دوربین:
1.پیش نمایش آخرین عکس گرفته شده در گوشه پائین سمت چپ

ج- تغییرات در مرورگر وب Safari :

 

1.افزوده شدن پسورد و مدیریت Auto fill
2.سیستم Anti Phishing با پشتیبانی از EV Certificate
3.افزوده شدن پشتیبانی از Proxy
4. افزوده شدن گزینه Copy Link و باز کردن آن در یک صفحه جدید
5.بهره گیری از موتور جدید SquirelFish Extreme در رندر کردن محتوای HTML و JavaScript که این عمل در iPhone 3G با سیستم عامل جدید تا 2 برابر سریع تر نسبت به قبل و در iPhone 3GS تا 3 برابر سریع تر از iPhone 3G با همین سیستم عامل انجام می شود.
6.پشتیبانی از استریم ویدئویی بر پایه HTML 5.0، h.264 و HTTP که کیفیت و Bitrate با توجه به سرعت اتصال تنظیم می گردد
7.قابلیت Auto-login برای اتصالات Wi-Fi عمومی
8.امکان بستن یک تک صفحه باز در صفحه اصلی Safari که بلافاصله با یک صفحه جدید خالی جایگزین می گردد

چ-  تغییرات در پلیر iPod:
1.امکان Shake-to-shuffle یا تکان دادن گوشی برای پخش تصادفی آهنگ ها
2.افزوده شدن باکس جستجو به اینترفیس پلیر
3.نمایش Album Art در هنگام شارژینگ و پخش همزمان آهنگ
4.قابلیت دسترسی به آلبوم های موسیقی iPod برای نرم افزارهای غیر اپلی
5.امکان حرکت دقیق تر رو به جلو و عقب در موسیقی و در ویدئو با استفاده از Media Scrubber

ح- تغییرات در کلاینت YouTube:
1.امکان Log-in مستقیم و همچنین مشترک شدن از درون خود اینترفیس
2.امکان مشاهده کامنت ها در YouTube
3.امکان ارزش گذاری (Rating) بروی ویدئوها
خ- تغییرات در منوی تقویم:
1.پشتیبانی از Exchange
2.پشتیبانی از سیستم جدید CalDAV که پروتکلی تقویمی و اصطلاحا Scheduling بوده که در طی آن به کاربر اجازه دسترسی به تقویم و همچنین تنظیم یک قرار ملاقات با دیگر کاربران از طریق یک سرور و یا سرورهای متفاوت دیگر داده می شود. از نمونه های معروف این سیستم می توان به Google Calendar، Apple iCal و Yahoo Calendar اشاره کرد.

د- تغییرات در Notes:
1.یادداشت ها (Notes) اینک از طریق iTunes قابل Synchronize شدن با دیگر Application های نوشته شده توسط دیگران را دارند
2.افزوده شدن امکان Swipe to delete برای حذف یادداشت های دلخواه
3.افزوده شدن قابلیت جستجو در Notes

ذ- تغییرات در بلوتوث دستگاه:
1.پشتیبانی دستگاه از پروفایل A2DP در انتقال صوت به هدست های استریو بلوتوث (این قابلیت در iPhone 2G با سیستم عامل جدید نیز فعال نمی شود)
2.پشتیبانی از اتصال دو گانه Peer-to-Peer
3.امکان استفاده از گوشی بعنوان مودم از طریق اتصال USB یا بلوتوث (Internet Tethering) که البته به محدودیت های اپراتور نیز بستگی دارد (این ویژگی نیز علیرغم سیستم عامل جدید در iPhone 2G فعال نمی شود)

ر- تغییرات در فروشگاه های iTunes و AppStore:
1.امکان ایجاد یک اکانت در iTunes Store بطور مستقیم از طریق خود گوشی
2.امکان خرید یا اجاره کردن فیلم ها مستقیما از طریق خود گوشی
3.امکان مدیریت اکانت های مختلف شخص در iTunes/AppStore مستقیما از طریق خود گوشی (جابجائی بین اکانت ها و موارد مشابه)
4.شیوه جدید مشاهده تصاویر محصولات در AppStore از طریق نمایش و Scroll افقی
5.افزوده شدن نرخ اشتراک ماهیانه برای برخی Application ها 
6.Application ها غیر رایگان اینک می توانند از طریق محیط خود برنامه به نسخه بالاتر و یا سرویس های بیشتر در ازای پرداخت پول اقدام نمایند. سهم 30 درصدی Apple از سود این ماجرا البته تغییری نکرده است.

عناوین تغییرات اشاره شده که شماره آنها به بیش از 100 عنوان می رسد و ما در اینجا به مهمترین های آنها اشاره کردیم با اینکه به نسخه جدید iPhone و همچنین به مدل های قبلی به شرط ارتقا ویژگی های مهمی را بخشیده است اما همچنان می توان ایرادهائی به قابلیت های آیفون در هر سه نسخه وارد نمود که برخی از آن ها کاملا حیاتی به نظر می رسند برخی از این ایرادات به شرح زیر هستند:
-عدم پشتیبانی از نمایش محتوای Flash در مرورگر وب
-نبود یک File Manger جداگانه برای دسترسی به تمامی فایل ها از یک نقطه
-نبود فیدبک ویبره ای در هنگام لمس صفحه نمایش
-پاشنه آشیل همیشگی یعنی عدم امکان دریافت و ارسال فایل از طریق بلوتوث
-عدم امکان پاک کردن کنتاکت ها از طریق Swipe-to-delete و یا پاک کردن گروهی آنها
-ایرادات منوی پیام ها شامل عدم شمارش کاراکترها در هنگام نوشتن پیام و عدم وجود سیستم Delivery
-ایرادات کلاینت ایمیل شامل عدم وجود Bulk، عدم وجود Mark as Read، عدم پشتیبانی از محتوای ZIP یا RAR و عدم جستجوی عبارت مورد نظر در بدنه پیام
-عدم وجود شماره گیری هوشمند (که البته Spotlight بجای آن در نظر گرفته شده است)
-عدم وجود برنامه ای برای عملیات TO-DO
-عدم وجود قابلیت Turn-to-Mute برای قطع صدای زنگ با برگرداندن گوشی
-عدم وجود یک Wireless Manager کامل که تمامی گزینه های ارتباطی نظیر 3G، GPS، Wi-Fi، Airplane mode، بلوتوث و مواردی نظیر این را در خود جای دهد
-عدم پشتیبانی از یک Multitasking واقعی (هرچند که باور کردن آن اندکی سخت است)
-عدم دسترسی به حافظه داخلی بالای دستگاه بعنوان Mass Storage در ویندوز
-وابستگی کامل کلیت آیفون به نرم افزار iTunes بدین معنا که بدون این نرم افزار امکان آپلود کردن یک محتوا از دو کامپیوتر مختلف وجود ندارد
-فرمت های محبوب DivX و XviD همچنان در لیست فرمت های مورد پشتیبانی آیفون قرار ندارد و هنوز هم هیچ نرم افزار رسمی برای اجرای این دو فرمت ارائه نشده است.

با این پیش زمینه و آشنائی کلی با تغییرات در فضای سیستم عامل جدید بهتر است به برخی از این تغییرات نگاه دقیق تری بیاندازیم. شاید مهمترین ارتقا صورت گرفته در 3GS که با سیستم عامل جدید نیز تکمیل گردیده است سرعت پاسخگوئی گوشی در قسمت های مختلف آن باشد، جائیکه به رغم عملکرد مطلوب iPhone 3G که آن را در ردیف گوشی های سریع جای داده بود، اما 3GS به لطف تغییرات سخت افزاری مختلف در ساختار نسخه جدید حتی از 3G نیز بسیار درخشان تر است که در این زمینه می توان به سرعت گشوده شدن برنامه ها و عملکرد آنها (بخصوص در مرورگر وب) و موارد دیگری همچون سرعت چرخش اتوماتیک تصویر با تغییر مکان دستگاه اشاره کرد. از دیگر نکات قابل اشاره در این مقوله سرعت آماده به کار شدن گوشی با روش کردن آن یا اصطلاحا آپ شدن آن است که این زمان برای 3GS در حدود 15 ثانیه و برای 3G با سیستم عامل جدید دو برابر این مقدار یعنی حدودا 30 ثانیه است که این بخوبی تاثیر ارتقا سخت افزاری صورت گرفته در مدل جدید را به نمایش می گذارد. Spotlight ویژگی دیگری ست که در نسخه جدید بسیار به آن اهمیت داده شده است. این کلاینت جستجو می تواند در 9 بخش مختلف شامل دفترچه تلفن، پلیر موسیقی، اپلیکشن ها، ایمیل، تقویم، یادداشت ها، کتاب های صوتی، ویدئوها و پادکست ها به جستجوی عبارت مد نظر کاربر گشته و نتیجه را بصورت جداگانه برای هر بخش به نمایش درآورد. شیوه نمایش این نتایج نیز بصورت دلخواه قابل مرتب کردن است. اینترفیس این قسمت بسیار روان و سریع است و گشوده شدن اپلیکشن ها و فایل های جستجو شده نیز با یک استثنا یعنی فایل های موسیقی، کاملا سریع صورت می گیرد. افزوده شدن امکان Cut/Copy/Paste به بخش های مختلف اینترفیس از دیگر ارتقاهای مطلوب در نسخه سوم سیستم عامل جدید است که تقریبا در تمامی بخش های دستگاه که با متن سر و کار دارد امکان استفاده از آن وجود دارد که مرورگر وب نیز در میان لیست بخش های مورد پشتیبانی قرار دارد. از معدود قسمت هائی که نمی توان متن موجود در آن را کپی کرد می توان به صفحات pop-up در مرورگر وب و منوی بازی ها اشاره کرد. از نکات عجیب در این بخش نگه داری متن کپی شده در Clipboard حتی پس از ریست کردن گوشی است. ویژگی جالب دیگر در سیستم عامل جدید قابلیت redo/undo است که در تمامی قسمت هائی که با کیبورد سر و کار دارد قابل استفاده می باشد این امکان با تکان دادن گوشی و یا ضربه زدن به آن در حین تایپ با نمایش منوی دوگانه آن در دسترس قرار می گیرد. البته امکان غیر فعال کردن این ویژگی نیز طبعا در نظر گرفته شده است. کیبورد افقی دستگاه یکی دیگر از تغییرات مهم پوسته جدید است که در نسخه قبلی بعنوان یکی از مهمترین مشکلات اینترفیس به حساب می آمد اما اینک به لطف تغییرات جدید، از این کیبورد بزرگ و خوش دست علاوه بر نوشتن پیام می توان در بخش یادداشت ها (Notes)، مرورگر وب و بخشی از دفترچه تلفن که با انتخاب گزینه "Add to Contacts" در حالت افقی از منوی پیام ظاهر می شود استفاده کرد. البته هنوز نیز نمی توان از این کیبورد در منوی تقویم استفاده کرد.

 

اما همانطور که در بالا نیز بطور مختصر به آن اشاره شد برخی از تغییرات جدید در نسخه سوم سیستم عامل منحصرا برای 3GS طراحی شده و در دو نسخه قبلی نمی توان از آنها بهره گرفت. دو عنوان مهم در این زمینه به قابلیت Voice Control و همچنین قطب نمای مغناطیسی موجود در 3GS باز می گردد. قابلیت Voice Control امکان اجرای چندین Application جداگانه را بدون ضبط قبلی صدا دارد که از آن میان می توان به برقرای تماس با گفتن نام شخص موجود در دفترچه تلفن یا شماره آن، اجرای آهنگ با گفتن نام خواننده و یا آلبوم، اجرای درهم موسیقی (Shuffle) و Genius برای پخش آهنگ های مشابه اشاره کرد. این برنامه بیش از 30 زبان مختلف با لهجه های گوناگون را پشتیبانی می کند. برای فعال کردن این قابلیت می بایست کلید Home را فشرده و نگه داشت و در این حالت دستور مورد نظر را تلفظ کرد. دستورهای قابل اجرا در هنگام پخش موسیقی شامل "play songs by" ، "play playlist" ، "play album" ، "pause" ، "Next Track" ، "Previous Track" و "shuffle" اشاره کرد. لازم به ذکر است که لیبل های گفته شده در بالا در هنگام اجرای Application می بایست بطور صحیح و دقیق ادا شوند مثلا گفتن Play و سپس نام خواننده عکس العملی را از طرف گوشی ایجاد نمی کند  وحتما می بایست قبل از نام خواننده و یا نام آلبوم از پیشوندهای Play Songs by و Play Playlist استفاده کرد. قطب نمای مغناطیسی موجود در 3GS با اینکه طبیعتا برای کار با قسمت های مرتبط با نقشه، همچون Google maps و یا موارد دیگری که با GPS نیز سر و کار دارند طراحی شده است اما برای خود نیز منوی جداگانه ای دارد. وظیفه این قطب نما نمایش قطب شمال مغناطیسی و قطب شمال واقعی ست که البته در بسیاری از موارد آنچنان که از آن انتظار می رود از دقت بالائی برخوردار نیست.

در نهایت از Application های جدید و کاربردی موجود در 3GS می توان به سه عنوان برای افراد دارای ضعف در قوای بینائی اشاره کرد. این برنامه ها شامل Voice Over (یک برنامه text-to-speech برای خواندن منوهای مختلفی که کاربر به آنها وارد می شود)، Interface Zoom (برای زوم در محتوا در کلیه قسمت های اینترفیس) و بلاخره White-on-Black (برای ایجاد بالاترین کنتراست و خوانائی هرچه بیشتر صفحه نمایش) می گردند.

پردازنده بکار گرفته شده در 3GS از نوع ARM Cortex A8 می باشد که با بهبودی حدودا 200 مگاهرتزی نسبت به قبل به سرعت 600 مگاهرتز دست یافته است این پردازنده در پردازش گرافیکی نیز از چیپ ست PowerVR SGX بهره می برد. حافظه RAM دستگاه دو برابر شده و به 256 مگابایت رسیده است. حافظه داخلی آن نیز اینک در دو مدل 16 و 32 گیگابایتی قابل سفارش بوده و همچنان از اسلات کارت حافظه نیز در آن  خبری نیست.

 

پخش کننده موسیقی در دستگاه همان iPod همیشگی ست که تغییرات مطلوبی را به خود دیده است یکی از این تغییرات که در بالا نیز به آن اشاره شد قابلیت حرکت دقیق تر رو به جلو و عقب در آهنگ و یا ویدئوی در حال پخش است توسط این امکان که Media Scrubber نام گرفته است می توان نشانگر پخش آهنگ که به همراه سه دکمه استاندارد این قسمت در پائین صفحه قرار گرفته است را پائین نگه داشته و بوسیله دست آن را به چپ و راست حرکت داد و از این طریق بصورت بسیار دقیق تری اقدام به تنظیم آهنگ نمود. البته روش قبلی حرکت بروی آهنگ که بوسیله Drag کردن این نشانگر صورت می گرفت نیز همچنان در اینجا پا برجا ست. باکس جستجو در بالای پخش کننده از دیگر نکات مثبت و جدید iPod است این باکس که بصورت مستقل از Spotlight عمل می کند محتویات این بخش را برحسب کلمه مورد نظر جستجو کرده و نتیجه را در قسمت های جداگانه ای همچون آلبوم و آهنگ به نمایش می گذارد. Shake-to-Shuffle و نمایش Album Art در هنگام شارژینگ و پخش همزمان آهنگ از دیگر تغییرات جدید در iPod است. قدرت صدای خارج شده از اسپیکر دستگاه یکی از مهمترین بهبود های صورت گرفته در ساختار iPhone جدید است جائیکه بلاخره صدای نسبتا قابل قبولی برای خانواده آیفون متولد گردیده است. این صدا با اینکه هنوز آنچنان که باید و شاید قوی نیست اما در مقایسه با دو مدل قبلی کاملا تقویت شده است. در مورد کیفیت صدای دستگاه البته با داستان دیگری روبرو هستیم و جستجو برای یافتن رقیبی که بتواند به این کیفیت حتی نزدیک شود هم کاملا بی نتیجه است در اینجا حتی مقایسه نسل قبلی آیفون و یا حتی آی پاد نیز نمی تواند این معادله را تغییر دهد و 3GS در این مسئله نیز از دو نسل قبلی خود بسیار بهتر عمل می کند. یکی دیگر از مواردی که خبر بکارگیری آن در نسل جدید آیفون برای کاربران موزیک دوست این گوشی بسیار اهمیت داشت افزوده شدن پروفایل A2DP به بلوتوث نسخه 2.1 آن است جائیکه بلاخره کاربران آیفون نیز قادر خواهند به مانند دیگر نمونه های حتی ارزان قیمت بازار از هدست های استریو بلوتوث و یا اسپیکرهای جداگانه برای پخش آهنگ استفاده کنند. از موارد قابل ذکر در رابطه با بکارگیری اسپیکرهای جداگانه بوسیله بلوتوث، عدم امکان کنترل صدا از روی خود گوشی است و تنها راه افزایش یا کاهش صدا استفاده از ولوم روی اسپیکرهای جداگانه است. از دیگر قابلیت های مولتی مدیائی مثل پشتیبانی از فرمت های DivX و XviD و همچنین رادیوی FM در این مدل به ماننذ مدل های قبلی خبری نیست.

 

apple_iphone_3gs_18.jpgدوربین یکی از مواردی بود که همواره مورد انتقاد گسترده کاربران آیفون در دو ورژن قبلی این دستگاه قرار می گرفت دوربینی که نه تنها به وضوح بسیار نا امید کننده 2 مگاپیکسل مجهز گردیده بود بلکه از فوکوس اتوماتیک و یا حتی فیلمبرداری نیز در آن خبری نبود. این اوضاع نامطلوب در نسخه جدید آیفون تا حدودی بهبود یافته است چرا که اپل نه تنها رزولوشن غارنشینانه خود را ترک گفته و به رده 3.15 مگاپیکسل مهاجرت نموده بلکه فوکوس اتوماتیک و از همه بهتر قابلیت فیلمبرداری را نیز برای این دوربین در نظر گرفته است. دوربین جدید البته برای حفظ ظاهر دستگاه تغییری را به خود ندیده است و نباید انتظار دیدن مواردی همچون فلش یا کاور را در کنار آن داشت. اینترفیس دوربین همان پوسته فوق ساده قبلی ست که بجز یک کلید شاتر در پائین صفحه، یک اسلایدر برای سوئیچ میان عکاسی و فیلمبرداری در سمت راست و یک Thumbnail کوچک از آخرین عکس گرفته شده در سمت چپ هیچ چیز دیگری در آن وجود ندارد که این هیچ شامل تنظیماتی که در گوشی های ارزان قیمت نیز به دیدن آنها عادت کرده ایم هم می گردد. مکانیزم فوکوس در این مدل بدلیل نبود کلید شاتر جداگانه از طریق روش Touch Focus صورت می گیرد بطوریکه با لمس کردن نقطه ای که قصد فوکوس کردن در آن را داریم دوربین بروی آن نقطه تمرکز کرده و حتی در صورت حرکت سوژه نیز در اکثر موارد دوربین فوکوس خود را حفظ می کند. کیفیت تصاویر به ثبت رسیده توسط این دوربین برای یک 3 مگاپیکسلی مطلوب ارزیابی می شود و اگر از مسئله نامطلوبی به نام نویز بیش از اندازه در تصویر که حتی در نقاط بسیار پر نور نیز دیده می شود چشم پوشی کنیم، می توانیم امتیاز میانه ای برای این دوربین در نظر بگیریم. یکی دیگر از تغییراتی که به گفته سازندگان 3GS در ساختار این دوربین اتفاق افتاده است عملکرد بهتر آن نسبت به قبل در محیط های کم نور است قابلیتی که با مقایسه با مدل های قبلی تا حدود زیادی تائید می گردد (البته این به معنای عملکرد فوق العاده دوربین در این حالت نیست اما در کل برای یک دوربین بدون فلش نکته مثبتی به حساب می آید). فیلمبرداری این دوربین اما امر کاملا جدیدی ست که تا بحال برای آیفون ها سابقه نداشته است وضوح فیلمبرداری این دوربین VGA با 30 فریم در ثانیه با فرمت .MOV است که کیفیت خوب و مناسبی را به نمایش می گذارد. از عجایب این دوربین که واقعا معلوم نیست باید آن را جزء اشکالات دوربین دانست یا به حساب مزایای آن گذاشت قطع صدا در حین فیلمبرداری در محل های بسیار پر سر و صدا می باشد که در طی آن دوربین به صورت کاملا اتوماتیک و با تشخیص صدای بسیار بالا، اقدام به فیلمبرداری بدون صوت می نماید! ویرایش فیلم ضبط شده در داخل خود گوشی و امکان ارسال آن بصورت مستقیم به YouTube از دیگر موارد قابل ذکر در رابطه با فیلمبرداری آیفون جدید است که البته در هر دو مورد محدودیت ها و نقائصی دیده می شود که از آن میان می توان به جایگزین کردن فیلم ویرایش شده بجای فیلم اصلی (و طبیعتا حذف فیلم اصلی)، محدودیت 10 دقیقه ای در فیلم ارسالی به یوتیوب و پائین آورن اتوماتیک وضوح فیلم به 360×480 پیکسل در طی این ارسال اشاره کرد. در مجموع با اینکه حرکت رو به جلوی اپل در ارتقاء دوربین بکار گرفته شده در این مدل را باید ستود اما سوال اصلی این است که وقتی شرکت مانند ال جی می تواند دوربینی 8.0 مگاپیکسلی را در قالب دستگاهی با قطری مشابه با آیفون یعنی 12.4 میلیمتر جای دهد(LG Viewty Smart)، چرا اپل در پاسخ به سوالات مکرر در رابطه با رزولوشن پائین دوربین های خود به مسئله ابعاد گوشی و مشکلات ناشی از جا دادن دوربینی با وضوح بالاتر در آن، اشاره می کند؟ مسئله ای که بیش از پیش پاسخی نچندان دلخواه را پیش روی کاربران قرار می دهد که اشاره به یک قانون نانوشته در دنیای الکترونیک دارد: همواره به حداقل ارتقا بسنده کن تا در آینده بتوانی به راحتی مدلی تازه تر در بازار داشته باشی.

 

گیرنده GPS بکار گرفته شده در گوشی نیز از تغییرات سخت افزاری و نرم افزاری موجود در آیفون برکنار نمانده است جائیکه علاوه بر افزوده شدن یک قطب نمای مغناطیسی به این قسمت، تغییرات نرم افزاری دیگری نیز در آن دیده می شود که از آن جمله می توان به افزایش سطح دسترسی نرم افزارهای مسیریاب جداگانه برای استفاده از نقشه های موجود در دستگاه در ناوبری آفلاین و همچنین راهنمای نقطه به نقطه صوتی اشاره کرد که بدین منظور نرم افرارهای فراوان و متنوعی از سوی تولید کنندگان بزرگ دنیای GPS برای آیفون عرضه شده است. نرم افزار پیش فرض این قسمت نیز همچون قبل Google Maps است که کاملا برای نسخه جدید آیفون بهینه شده است.

با اینکه در گزینه های ارتباطی گوشی در نگاه اول تغییری دیده نمی شود اما واقعیت اینجاست که تغییرات بزرگی در این رده اتفاق افتاده است. این تغییرات شامل افزایش سرعت اتصال 3G به 7.2Mbps، افزوده شدن گزینه اتصال peer-to-peer به Wi-Fi و بلوتوث، ارتقا نسخه بلوتوث به 2.1 و پشتیبانی آن از پروفایل A2DP، امکان Internet Tethering از طریق USB و بلوتوث، امکان Auto-Login در شبکه های Wi-Fi و شاید از همه مهمترین آزاد کردن سطح دسترسی برنامه نویسان برای استفاده از گزینه های ارتباطی گوشی در راستای کاربری های مختلف می باشد. در یک نگاه 3GS از چهار فرکانس GSM و سه فرکانس HSDPA در برقراری ارتباط تلفنی و از EDGE، GPRS و 3G در ارتباطات پر سرعت تحت شبکه استفاده می کند. Wi-Fi و بلوتوث گزینه های ارتباط بی سیم برد کوتاه را در این مدل تشکیل می دهد که البته همانطور که قبلا هم اشاره شد بلوتوث گوشی همچنان قادر به ارسال و دریافت فایل نیست. نهایتا پورت USB 2.0 نیز برای ارتباط سیمی با کامپیوتر به کار می رود.

 

apple_iphone_3gs_20.jpgApple iPhone 3GS محصولی ست که به رقم تغییرات سخت افزاری و نرم افزاری فراوان صورت گرفته در آن به هیچ وجه به عنوان یک محصول انقلابی نمی توان از آن یاد کرد و قابلیت ها و عملکردهای آن در مقابل برادر بزرگتر خود یعنی 3G در سطحی نیست که کاربران یک ساله Apple را به خرید این مدل متقاعد کند پیچیدگی این معادله هنگامی شدیدتر می شود که سیستم عامل جدید که نقش عمده ای در ایجاد جذابیت برای 3GS داشته است، بروی هر دو ورژن قبلی یعنی 2G و 3G نیز قابل نصب است عامل مهمی که در بیش از 90 درصد موارد تمامی امکانات آیفون جدید را در اختیار کاربران قبلی نیز قرار می دهد. البته هنوز برای نتیجه گیری در مورد واکنش بازار به این محصول جدید کاملا زود است اما به نظر نمی رسد که کاربران قدیمی این برند تمایل چندانی به ترک محصول انقلابی خود و مهاجرت به دستگاهی پر هزینه که امکاناتی حداکثر استاندارد را ارائه می دهد داشته باشند. 3GS نیز به مانند سلف های خود بصورت قراردادی توسط اپراتورهای مختلف ارائه می شود قیمت های این گوشی توسط اپراتور اصلی یعنی AT&T در بازار ایالات متحده شامل 199 دلار برای ورژن 16 گیگی و 299 دلار برای ورژن 32 گیگابایتی آن است. البته همزمان با معرفی آیفون جدید، اپل قیمت های نسخه 3G را نیز بسیار کاهش داده است. 3GS برخلاف دو مدل قبلی آیفون از همین ابتدا بصورت بدون قرارداد نیز ارائه می گردد قیمت نسخه بدون قرارداد این مدل رقم بسیار بالائی در حدود 850 دلار است که در مقایسه با بسیاری از مدل های فوق پر امکاناتی همچون HTC Touch Diamond 2 و PDA ها رنگارنگ سامسونگ و ال جی نیز کاملا گرانتر است.





راهنمای خرید نت بوک : قسمت دوم

در قسمت قبل ضمن معرفی پدیده ای به نام نت بوک مشخصات کلی این وسیله و گروه کاربران آن را مرور نمودیم. در این قسمت قصد داریم شما را با مدل های مختلف موجود در بازار آشنا سازیم. با ما همراه شوید.

 

همانطور که گفتیم شرکت های عمده موجود در بازار نت بوک شامل Acer، Asus و Lenovo در درجه نخست و برندهائی همچون، MSI، Dell، HP، Fujitsu و Samsung در مرحله بعدی می گردد. کار را با پدربزرگ نت بوک ها یعنی برند Asus آغاز می نمائیم.

1-Asus: اسوس به نوعی پر تجربه ترین برند در این کلاس به حساب می آید. مدل های مختلف این شرکت که در تعریف نت بوک جای می گیرند شامل دو دسته مشخص می شوند یکی مدل هایی که دارای پیشوند Eee PC می باشند و دیگری سایر مدل هایی که داری پردازنده Atom هستند. از شاخص ترین مدل های هر دو دسته می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 


-Asus Eee-PC 1000HE : این یکی از جدیدترین مدل های اسوس در بازارهای جهانی و از اولین مدل هایی ست که از پردازنده جدید Atom N280 استفاده می کند. صفحه نمایش این مدل یک نمونه 10 اینچی با وضوح 600×1024  (WSVGA) و بهره گیری از نور پس زمینه LED ست که در مجموعه مدل با کیفیتی به حساب می آید. حافظه RAM در نظر گرفته شده برای این مدل از نوع DDR2 533 و با ظرفیت 1 گیگابایت است. هارد دیسک این مدل 160 گیگابایتی ست و کارتخوان MMC و SDHC نیز برای آن در نظر گرفته شده است علاوه بر این برای مدل های جدید اسوس فضائی چند ده گیگابایتی بصورت مجازی و آنلاین نیز در نظر گرفته است. همانند همیشه در این مدل خبری از درایو نوری نیست و پورتهای ورودی و خروجی آن را 3 پورت USB، یک پورت RJ45 شبکه، پورتهای ورودی و خروجی صدا و بلاخره پورت خروجی VGA تشکیل می دهد. راه های ارتباط بی سیم در 1000HE شامل بلوتوث نسخه 2.0 و Wi-Fi با استاندارد 802.11b/g/n است. باتری 6 سلولی دستگاه یکی از اصلی ترین نقاط قوت آن به حساب می آید جائیکه بر طبق گفته های اسوس این باتری قادر به روشن نگاه داشتن دستگاه تا رقم هیجان  انگیز 9.5 ساعت است که البته نگفته پیداست که نزدیک شدن به این عدد در دنیای واقعی تقریبا غیر ممکن است اما در کل در مقایسه با مدل های دیگر که حداکثر 3 تا 4 ساعت دوام استفاده دارندبسیار مناسب است. ابعاد این مدل 38-28.5×191.2×266 میلیمتر با وزن 1.45 کیلوگرم است. از دیگر موارد قابل توجه در این مدل می توان به وب کم 1.3 مگاپیکسلی، اسپیکرهای استریو و صفحه کلید مناسب اشاره کرد. سیستم عامل 1000HE همچون اکثر دیگر مدل ها، Windows XP Home Edition است و نسخه Home & Student از نرم افزار Office 2007 برای 60 روز بصورت رایگان در آن نصب گردیده است. این مدل در رنگ های زیبائی همچون سفید صدفی، مشکی، آبی، طلائی، صورتی و نقره ای به بازار ارائه گردیده است و البته هنوز خبری از حضور گسترده آن در بازارهای داخلی به گوش نرسیده است. قیمت جهانی این مدل رقمی مابین 330 تا 530 دلار است

 

 

-Asus Eee-PC S101 : این مدل یکی از اسلیم ترین و در عین حال گران ترین مدل های Asus در این کلاس است که این افزایش قیمت بیش از طراحی بخاطر استفاده از حافظه های به فرم SSD در آن است (SSD یا Solid State Drive حافظه های به فرم فلش است که با حذف قطعات گردنده موجود در هارد دیسک، سرعت و امنیت بیشتری برای اطلاعات فراهم می آورند)، ظرفیت این حافظه در مدل با سیستم عامل ویندوز این مدل 16 گیگابایت و در مدل لینوکس آن 32 گیگابایت  است. ابعاد صفحه نمایش این مدل 10.2 اینچ با وضوح 600×1024 پیکسل بوده و از تکنولوژی Active Matrix LED-backlight برخوردار می باشد. ابعاد دستگاه 25-18×180.5×264 میلیمتر با وزن تنها 1 کیلوگرم است که بسیار کوچک و ظریف به نظر می رسد. پردازنده این مدل همان نمونه پر طرفدار N270 با فرکانس 1.66 گیگاهرتز و FSB 533 است. حافظه RAM این مدل از نوع DDR2 و یک گیگابایت است. پورتهای ورودی و خروجی در S101 تغییری را نسبت به قبل نشان نمی دهند و همچنان از سه پورت USB در کنار یک پورت شبکه، ورودی و خروجی های صدا و یک خروجی VGA در آن استفاده شده است. Wi-Fi و بلوتوث از دیگر موارد قابل ذکر در رابطه با این مدل است. وب کم این مدل دارای وضوح 0.3 مگاپیکسل است و اسپیکرهای استریو همچون قبل در آن دیده می شوند. S101 در رنگ های قهوه ای، قرمز، دودی و صورتی به بازار ارائه شده است. این مدل نیز هنوز با بازارهای داخلی فاصله دارد و قیمت جهانی آن برای پائین ترین چینش رقمی در حدود 530 دلار است.

 

 

-Asus N10 : این یکی از نمونه های معمول در بازارهای داخلی ست که در دو مدل N10E و N10J ارائه می شود اصلی ترین تفاوت این دو مدل در کارت گرافیک GF 9300GS و همچنین افزایش میزان RAM به رقم 2 گیگابایت در مدل N10J است که آن را از رقیب خود کاملا متمایز می کند.  ابعاد این نت بوک ها عبارت است از 37.1×195×276 میلیمتر با وزن 1.4 کیلوگرم که یکی از بزرگترین و سنگین ترین نت بوک های موجود به حساب می آیند. صفحه نمایش این هر دو مدل یک نمونه 10.2 اینچی با وضوح WSVGA می باشد و در ساختار آنها از پردازنده Atom N270 با فرکانس 1.66 گیگاهرتز استفاده شده است. میزان RAM موجود در N10E یک گیگابایت است و همانطور که گفتیم N10J از 2 گیگابایت RAM بهره می برد. یکی دیگر از تفاوت های قابل اشاره در ساختار این دو نت بوک هارد دیسک موجود در آنهاست جائیکه ظرفیت هارد N10E به میزان 160 گیگابایت است در حالیکه N10J در سه ظرفیت 160، 250 و 320 گیگابایت قابل سفارش است. سیستم عامل این دو مدل ویندوز XP Home Edition است که به ویندوز ویستا قابل ارتقا می باشد. پورتهای ورودی و خروجی دستگاه شامل 3 پورت USB، یک ورودی شبکه از نوع RJ45، ورودی و خروجی های صدا، خروجی VGA و از همه مهمتر یک پورت Express Card که قابلیت های فراوانی را برای دستگاه فراهم می آورد. پشتیبانی از Wi-Fi و بلوتوث از دیگر مواردی ست که در این دو دستگاه می توان اشاره کرد. کارت خوان 8 به 1 با پشتیبانی از کارتهای MMC، SD و Mini SD نیز در آنها دیده می شود. باتری های این دو مدل در دو مدل سه و شش سلولی ارائه می شوند که در بالاترین حالت ظرفیت بسیار بالای  4800mAh را ارائه می نمایند. قیمت فعلی این نمونه ها در بازارهای داخلی برای N10J با 2 گیگابایت RAM، هارددیسک 320 گیگابایتی و سیستم عامل Windows Vista Home Premium Edition در حدود 860 هزار تومان و برای N10E با یک گیگابایت RAM، هارد 16 گیگابایتی و سیستم عامل Windows XP Home Edition در حدود 640 هزار تومان است که این هر دو قیمت با توجه به قیمت های سایر رقبا برای این رده بسیار گران به نظر می رسند.

2-Acer : شاید هیچ شرکتی به اندازه Acer در ساخت و تولید لپ تاپ های پر امکانات و در عین حال بسیار ارزان قیمت تبحر و تجربه نداشته باشد و همواره می توان از Acer بعنوان یکی از ستون های هر گروه ارزان قیمتی در رده نوت بوک نام برد. نت بوک های این شرکت دوست داشتنی با نام Aspire One مشخص می گردند و با اینکه نمونه های اندکی از آنها تاکنون به بازار ارائه شده است اما در همین زمان کوتاه نیز بازار را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار داده اند.

 


-Acer Aspire One 8.9"&10 : این نام مشترکی ست که تقریبا برای همه نت بوک های ایسر بکار گرفته شده است و تنها مشخصات و پسوندهای احتمالی پس از این نام است که تفاوت مدل های مختلف را مشخص می کند. نمونه های اولیه Aspire One ها دارای صفحه نمایش 8.9 اینچی هستند پردازنده آنها همگی از نوع N270 با فرکانس 1.66 گیگاهرتز بوده و تقریبا همگی از 1 گیگابایت RAM برخوردارند. پورتهای ورودی و خروجی در این مدلها شامل سه پورت USB، ورودی و خروجی های صدا، پورت شبکه RJ45 و خروجی VGA می گردد که در این میان غیبت Express Card بسیار احساس می گردد. از نمونه های موجود در بازار ایران در این کلاس می توان به چینش هائی با پردازنده N270، هارددیسک های 120 و 160 در کنار یک گیگابایت RAM و البته صفحه نمایش 8.9 اینچی اشاره کرد. گران ترین مدل در این سه گانه به مدلی تعلق دارد که دارای باتری 6 سلولی ست و قیمتی در حدود 410 هزار تومان دارد. دو مدل دیگر تنها در ظرفیت هارد دیسک با یکدیگر متفاوتند و هر دو کمتر از 390 هزار تومان قیمت دارند. مدل جدید این کلاس دارای صفحه نمایش 10 اینچی ست که بجز این مورد، تغییر دیگری در ساحتار آن دیده نمی شود و در اینجا نیز خبری از پورت پر کاربرد Express Card نیست. هارد دیسک 160 گیگابایتی در کنار یک گیگابایت RAM و سیستم عامل ویندوز XP Home Edition از دیگر مشخصات این مدل 530 هزار تومانی ست.

 

 

-Acer Aspire one 751: این مدل که از معرفی آن مدت کوتاهی می گذرد از معدود نت بوک هائی ست که از صفحه نمایش 11.6 اینچی با وضوح 768×1366 پیکسل استفاده می کند دیگر مشخصات برتر این مدل استفاده از پردازنده جدید اتم به نام Z530 ست که با اینکه هنوز در مورد فرکانس آن صحبتی نشده است اما شنیده ها حاکی از آن است که این پردازنده نیز 1.6 گیگاهرتزی ست. حافظه RAM این مدل یک گیگابایت است (حداکثر 2 گیگابایت) و بطور Optional امکان سفارش گیرنده 3G در آن می باشد. بلوتوث، Wi-Fi و قابلیت نصب ویندوز ویستا از جمله دیگر خصوصیات این مدل است اما همچنان یکی از اصلی ترین بازیگران این رده یعنی Express Card در این مدل دیده نمی شود. قیمت در نظر گرفته شده برای Aspire One 751 چیزی در حدود 500 دلار است که در کل مناسب به نظر می رسد.
 
3- Lenovo : داستان این شرکت چینی نیز در نوع خود شنیدنی ست. لنوو کار خود را از خرید بخش لپ تاپ یکی از نام های بزرگ اما نچندان موفق در عرصه کامپیوتر همراه یعنی IBM آغاز کرد و پس از آن با ارائه برند IBM-Lenovo تا مدتها چشم و گوش کاربران را با غریبه ای به نام Lenovo آشنا نمود. پس از آن و با پایان قراردادی که لنوو در طی آن می توانست از برند IBM استفاده نماید، این شرکت چینی بطور مستقل به تولید نوت بوک مشغول گردید. دستگاه های تولید شده توسط این شرکت البته همچنان فرم و شکل استاندارد نمونه های اولیه IBM یعنی ظاهر ساده و مستحکم را حفظ نموده اند و در این میان نت بوک های این شرکت جزء اولین دستگاه هائی هستند که این ظاهر ساده همیشگی را کاملا متحول کرده اند. نت بوک های لنوو همگی زیر عنوان کلی IdeaPad دسته بندی می گردند. مدل های برتر این سازنده شامل موارد زیر می شوند.

 


-Lenovo IdeaPad S9 :  این مدل از اولین تلاش های لنوو جهت حضور در بازار نت بوک ها بود در این مدل از صفحه نمایش 8.9 اینچی استفاده شده است و پردازنده آن نیز همان پردازنده کلاسیک این کلاس یعنی Atom N270 با فرکانس 1.6 گیگاهرتز و حافظه L2  به میزان 512 کیلوبایت است. ابعاد این مدل 25.4×182×248 میلیمتر با وزنی تقریبا معادل یک کیلوگرم (38 اونس) است از دیگر مشخصات این مدل می توان به حافظه RAM معادل 512 مگابایت، تراشه GMA 950 برای پردازش گرافیکی و سیستم عامل ویندوز XP Home Edition اشاره کرد. این مدل البته حضور گسترده ای در بازارهای داخلی ندارد ولی قیمت جهانی آن رقمی نزدیک به 400 دلار است.

 

 

-Lenovo IdeaPad S10 : اگر بخواهیم اندکی اغراق نمائیم S10 یکی از کامل ترین نت بوک هایی ست که در این کلاس قیمتی به بازار ارائه شده است این مدل دارای صفحه نمایش 10 اینچی با وضوح WSVGA بوده و از پردازنده 1.6 گیگاهرتزی N270 استفاده می کند. میزان RAM این دستگاه یک گیگابایت است که به همراه هارد دیسک 160 گیگابایتی هر دو به راحتی و کاملا به سادگی با باز کردن دو عدد پیچ ناقابل در پشت دستگاه، قابل تعویض و ارتقا می باشند (RAM حداکثر تا 2 گیگابایت). از دیگر نقاط قوت این نت بوک صفحه کلید بی نظیر و بسیار راحت و با فیدبک فوق العاده آن است که ابعاد کوچک دستگاه در کارائی آن تاثیر زیادی نداشته است. اما مطمئنا بزرگترین نقطه قوت این نت بوک که در رده قیمتی خود کاملا بدون رقیب است استفاده از پورت Express Card 34 در آن است که در افزودن ویژگی های جانبی به آن نقش بی نظیری دارد این پورت یکی از اشکالات نچندان بزرگی که به این مدل وارد می شود یعنی محدود بودن پورتهای USB به دو عدد را نیز کاملا پوشش می دهد. دیگر مشخصات S10 شامل خصوصیات ارتباطی کامل مثل بلوتوث و Wi-Fi، سیستم عامل Windows XP Home Edition SP3 با قابلیت ارتقا باتری 3 یا 6 سلولی، کارت خوان 4 به 1، وب کم 1.3 مگاپیکسلی و وزنی معادل 1.2 کیلوگرم می گردد. از موارد دیگری که منتقدان این دستگاه به آن اشاره می کنند گرمائی ست که در حین کار با این دستگاه ایجاد می شود که این مورد نیز البته اشکال واقعی به حساب نمی آید چون حداکثر گرمائی تولید شده توسط این نت بوک در گرم ترین نقاط بین 38 تا 40 درجه است که این حرارت مربوط به پشت دستگاه و محل فن ها می باشد. S10 با اینکه ممکن است از برخی دیگر مدل ها در برخی تست های نرم افزاری قوی تر نباشد اما در مجموع بدلیل آنکه اصولا نت بوک ها برای شرایط سخت درست نشده اند نباید انتظار عملکرد فوق العاده از آنها در برنامه های سنگین مخصوص PC داشت. این نت بوک زیبا در چهار رنگ زیبای مسی، صورتی، سفید و مشکی در بازار حضور دارد و برخلاف مدل هائی مثل Acer بعلت براق نبودن، مشکل اثر انگشت نیز در آنها چندان حاد نیست  قیمت  این نت بوک در حال حاضر حدودا 490 هزار تومان است.

4-MSI: این شرکت نه تنها در رده نت بوک بلکه در بخش لپ تاپ نیز تا حدودی تازه وارد به حساب می آید. نت بوک های این شرکت که به سری Wind معروفند همگی با پسوند U که به UMPC اشاره دارد، آغاز می شوند. از مدل های حال حاضر MSI در بازار می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 


-MSI Wind U100: این مدل که به نوعی پر فروش ترین و کلاسیک ترین مدل MSI به حساب می آید دارای مشخصات بالائی ست که از جمله آنها می توان به صفحه نمایش 10.0 اینچی با وضوح 600×1024 پیکسل، پردازنده N270 با فرکانس 1.6 گیگاهرتز، RAM یک گبگابایتی با فرکانس 667 مگاهرتز و هارد دیسک 80 گیگی اشاره کرد (البته در برخی چینش های داخلی میزان RAM به دو گیگابایت و هارد به 160 گیگ ارتقا یافته است). سه پورت USB، پورت Express Card، کارتخوان 4 به 1، اتصالات RJ45 و RJ11 برای اتصال کارت شبکه و مودم، وب کم 1.3 مگاپیکسلی و 2 اسپیکر استریو سایر امکانات U100 را تشکیل می دهند. باتری این مدل از دو حالت 3 یا 6 سلولی قابل انتخاب است و با ابعاد 19×180×260 میلیمتری وزنی تنها معادل 1.0 کیلوگرم دارد. قیمت فعلی این نت بوک زیبا در بالاترین چینش (RAM دو گیگ، هارد 160 و باتری 6 سلولی) در حدود 650 هزار تومان است که برای یک نت بوک کاملا گران به نظر می رسد  البته این قیمت هم به مانند اکثر دیگر قیمت ها اندکی از قیمت درج شده در سایت مادر بالاتر می باشد.

 

 

-MSI Wind U120: مشخصات این مدل نسبت به U100 تغییر چندانی نکرده است این مدل که از چینش های کمتری نیز برخوردار است همچون U100 دارای صفحه نمایش 10 اینچی با وضوح WSVGA بوده و میزان RAM آن نیز حداکثر تا 2 گیگابایت قابل افزایش است (1 گیگابایت در حالت استاندارد)، هارد 160 گیگی، پشتیبانی از کارت شبکه و کارت خوان، دوربین 1.3 مگاپیکسلی، 3 پورت USB 2.0 و باتری 6 سلولی از دیگر تشابه های این دو مدل است. قیمت پایه در نظر گرفته شده برای این مدل در سایت MSI رقمی معادل 379.99 دلار است.

 

 

-MSI Wind U123 : این مدل کاملا جدید دارای پردازنده N280 با فرکانس 1.66 گیگاهرتز که FSB آن به رقم 667 مگاهرتز ارتقا یافته است، حافظه RAM در U123 تا 2 گیگ قابل افزایش است و صفحه نمایش آن نیز همان 10 اینچی سابق می باشد با این تفاوت که این بار از فناوری LED در آن استفاده شده است که ضمن ارائه تصاویر شفاف تر در کاهش مصرف انرژی نیز موثر است. از تغییرات جالب در ساختار این مدل می توان به کارکرد جالبی که برای وب کم 1.3 مگاپیکسلی آن در نظر گرفته شده است اشاره کرد جائیکه این مدل با معرفی سیستم Easy Face ضمن شناسائی چهره کاربر و ثبت آن برای Log in نمودن، قادر است تا با اسکن همیشگی صورت کاربر به محض ترک کردن دستگاه توسط وی برای یک زمان معین، اقدام به قفل کردن دستگاه برای جلوگیری از استفاده غیر مجاز می نماید که در نوع خود جالب به نظر می رسد. سایز و فیدبک صفحه کلید از دیگر مواردی ست که در U123 کاملا بهبود یافته است. سایر مشخصات این مدل نسبت به دو مدل قبلی تغییر خاصی را به خود ندیده است. قیمت این مدل نیز در حالت پایه 379.99 دلار ثبت شده است.

5-HP : این غول شماره یک دنیای لپ تاپ ها در رده نت بوک ها هم حرفهائی برای گفتن دارد. مدل های نچندان پر شمار این سازنده شامل موارد زیر می گردند:

 


-HP 2133 Mini Note: این نت بوک کاملا کوچک دارای صفحه نمایش 8.9 اینچی با وضوح 768×1280 (یا WXGA) است. پردازنده این مدل تقریبا برخلاف تمامی دیگر نت بوک ها از نوع VIA C7-MULV ست که با اینکه همانند قبل سرعتی برابر 1.6 گیگاهرتز دارد اما با 128 کیلوبایت حافظه سطح 2 از مدل های Atom کاملا ضعیف تر است. میزان مصرف انرژی در این پردازنده، اصلی ترین دلیل بکار گیری آن در این کلاس است چرا که مصرف انرژی در آن حتی از مدل های کم مصرف Atom نیز کاملا پائین تر است. حافظه RAM یک گیگابایتی، هارد دیسک 160 گیگابایتی، وب کم مگاپیکسلی، دریچه Express Card 54، برخورداری از 2 پورت USB، پورت خروجی VGA، در کنار اتصالات صوتی و پورت RJ45 دیگرمشخصات 2133 را تشکیل می دهند. باتری این مدل از میان حالت های 3 سلولی با ظرفیت 28WHr و 6 سلولی با ظرفیت 55WHr قابل انتخاب است. اتصالات بی سیم بلوتوث و Wi-Fi نیز برای 2133 در نظر گرفته شده است. سیستم عامل همیشگی این رده یعنی ویندوز XP Home Edition در این مدل استفاده شده است.  قیمت 2133 در بازارهای داخلی با چینش RAM یک گیگ، باتری سه سلولی و هارد 160 در حدود 570 هزار تومان می باشد.

 

 

-HP Mini 1000 : این نمونه دارای صفحه نمایش 10.2 اینچی با وضوح 600×1024 پیکسل است که با پوشش محافظ شفافی پوشیده شده است که البته در میزان دید دستگاه در فضاهای روشن تاثیر چندان مثبتی ندارد. پردازنده این مدل برخلاف مدل های اولیه به Atom N270 ارتقا یافته است و میزان RAM آن نیز یک گیگابایت است. هارد دیسک این مدل یک نمونه 60 گیگابایتی ساخت توشیباست که سرعت 4200RPM آن با اینکه کمی پائین به نظر می رسد اما در مصرف باتری کاملا از نمونه های 5400 دور صرفه جو تر می باشد برای این مدل امکان سفارش هاردهای SSD نیز وجود دارد. صفحه کلید دستگاه دارای سایزی معادل 92% سایز استاندارد صفحه کلید لپ تاپ است که از این لحاظ یکی از بهترین نمونه ها در کلاس نت بوک هاست. دو پورت USB، یک پورت صدا (که همزمان نقش ورودی و خروجی را ایفا می کند) و چیپ ست گرافیکی Intel 945GM از دیگر مشخصات Mini 1000 به حساب می آیند. یکی از بزرگترین ایرادات وارده بر Mini 1000 حذف خروجی VGA از ساختار آن است که بعلت امکان انتقال محتوای در حال پخش از صفحه نمایش کوچک دستگاه به صفحه نمایش های کاملا بزرگتر، نبود آن نقطه ضعف مشهودی به محسوب می شود. Mini 1000 در بازارهای داخلی دیده نمی شود و قیمت فعلی آن در بازارهای جهانی در حدود 500 دلار است.

 

 

-HP Mini 2140: این مدل را می توان به نوعی تکمیل کننده مدل های قبلی HP دانست. ظاهر بی نظیر و زیبای 2140 که از فلز در آن استفاده زیادی شده است برای اولین بار کلاس نت بوک ها را از سطح دستگاه های نسبتا فانتزی به نمونه های حرفه ای ارتقا داده است. صفحه نمایش 2140 با اینکه همانند بسیاری از نت بوک های مدرن 10 اینچی ست ولی یک نکته آن را از تمامی مدل های دیگر متمایز می سازد و آن هم طراحی واید آن است امری که رزولوشن آن نیز بر این نکته صحه می گذارد رزولوشن این صفحه نمایش LED برابر 768×1366 پیکسل است و بر طبق گفته های سازنده میزان روشنائی آن 200nit و کنتراست آن 400:1 است که از این لحاظ نیز در سطح غول های نوت بوکی جای می گیرد. یکی دیگر از نقاط فوق العاده این نت بوک صفحه کلید رویائی آن است جائیکه بدون شک با بهترین صفحه کلیدی که تا بحال برای دستگاهی با صفحه نمایش 10 اینچی ساخته شده است (چه نت بوک و چه لپ تاپ) روبرو هستیم. ابعاد این صفحه کلید در نگاه اول کاملا با نمونه های Full Size برابری می کند و جابجائی و فاصله کلیدها استفاده ای بی نقص و بدون اشکال را برای کاربر به همراه دارد. در زیر صفحه کلید تاچ پد نسبتا جدید دستگاه جای دارد که از نکات جدید در ساختار آن می توان به جایگاه دو کلید کنترلی اشاره کرد که از قسمت پائین به دو سمت چپ و راست منتقل شده اند. کلید کوچکی بالای تاچ پد به کاربر این اجازه را می دهد که در مواقع دلخواه (همچون مواقع استفاده از موس خارجی و یا در هنگام تایپ کردن)، تاچ پد را غیر فعال نماید. مشخصات پردازشی دستگاه تغییر خاصی نکرده است و همچنان از پردازنده N270 با فرکانس 1.66 گیگاهرتز و یک گیگابایت RAM که به دو گیگابایت قابل ارتقاء ست استفاده شده است. هارد دیسک این مدل در حالت استاندارد دارای ظرفیت 160 گیگ با سرعت 5400 دور در دقیقه است که امکان ارتقای این قسمت نیز به نمونه 160 گیگی با سرعت 7200 دور و 80 گیگی به فرم SSD وجود دارد. پورتهای ورودی و خروجی 2140 شامل دو پورت USB، خروجی VGA، پورتهای ورودی و خروجی صدا، پورت اتصال شبکه، کارتخوان SD/SDHC و از همه مهمتر Express Card 54 می گردد. وب کم VGA نیز برای این مدل در نظر گرفته شده است. بلوتوث نسخه 2.0 همراه با Wi-Fi نیز نقش اتصالات بی سیم برای این مدل را برعهده دارند. باتری بکار گرفته شده برای این مدل نیز از بین دو ظرفیت 3 و 6 سلولی قابل انتخاب است. این مدل همچنان در بازارهای داخلی دیده نمی شود اما قیمت آن در حالت پایه از 479 دلار آغاز می شود.

6-Dell: این تقریبا غیر ممکن  است که با وجود انقلاب تمام عیاری که نت بوک ها در میان کاربران به راه انداخته اند دومین شرکت بزرگ دنیای کامپیوتر یعنی Dell از این ماجرا برکنار بماند. نت بوک های این شرکت پر آوازه به سه دسته از لحاظ ابعاد و  امکانات تقسیم می گردند.

 


-Dell Mini 9: این نت بوک همانطورکه از نام آن می توان حدس زد دارای صفحه نمایش 8.9 اینچی با وضوح 600×1024 پیکسل است. پردازنده بکار گرفته شده در این مدل همان N270 با فرکانس 1.66 گیگاهرتز است و حافظه RAM آن نیز یک گیگابایت است. هارد دیسک بکار گرفته شده در چینش های مختلف این رده همگی از نمونه های SSD بوده و در سه نوع 8، 4 و 16 گیگی بسته به قیمت در اختیار کاربران قرار می گیرد. پورتهای ورودی و خروجی در این نت بوک شامل دو پورت USB، کارت خوان SD/MMC، خروجی VGA، پورت اتصال شبکه و ورودی و خروجی های صدا می گردد. باتری 4 سلولی، وب کم VGA و اتصالات Wi-Fi و بلوتوث از دیگر مشخصات Mini 9 به حساب می آید. سیستم عامل Mini 9 از نوع ویندوز XP Home Edition SP3 است و نمونه های مجهز به لینوکس نیز در آن دیده می شود. این نت بوک در بازارهای جهانی بسته به نوع چینش از 279 تا 479 دلار قیمت دارد.

 

 

-Dell Mini 10: این نمونه دارای صفحه نمایش 10 اینچی با وضوح 576×1024 پیکسل (و در چینش های بالا 768×1366 پیکسل) است و پردازنده آن از میان سه مدل N270 با فرکانس 1.66 گیگاهرتز، Z520 با فرکانس 1.33 گیگاهرتز و Z530 با فرکانس 1.66 گیگاهرتز قابل انتخاب است. میزان RAM آن یک گیگابایت است و هارد دیسک آن نیز بجز چینش های SSD در دو ظرفیت 120 و 160 گیگابایت موجود است. سایر مشخصات همچون پورتهای ورودی و خروجی در مقایسه با Mini 9 هیچ تغییری نکرده بجز اینکه در یکی از چینش های بالای Mini 10 از پورت HDMI استفاده شده است. ظرفیت باتری در این مدل از دو حالت 3 و 6 سلولی قابل انتخاب است. سیستم عامل Mini 10 از نوع ویندوز XP Home Edition است و اتصالات Wi-Fi و بلوتوث نیز در آن بکار گرفته شده است. قیمت جهانی این مدل بسته به چینش از 299 تا 499 دلار است.

 

 

-Dell Mini 12 : این مدل کاملا جدید دارای صفحه نمایش 12.1 اینچی با وضوح 800×1280 پیکسلی ست و پردازنده آن نیز از میان دو مدل Z520 با فرکاس 1.33 و Z530 با فرکانس 1.66 قابل سفارشی سازی ست. RAM یک گیگابایتی، هارد حداکثر 80 گیگابایتی با سرعت 4200 دور در دقیقه و چیپ ست گرافیکی GMA500 از دیگر مشخصات این مدل است. پورتهای دور تا دور دستگاه شامل 3 پورت USB، ورودی کارت شبکه، خروجی VGA، کارت خوان و پورتهای ورودی و خروجی صدا می گردد. همچون قبل باتری دستگاه از بین دو حالت 3 و 6 سلولی قابل انتخاب است. وب کم 1.3 مگاپیکسلی و ارتباطات Wi-Fi و بلوتوث دیگر مشخصات Mini 12 را تشکیل می دهند. سیستم عامل استفاده شده در این مدل از میان سه گزینه Linux Ubuntu، Windows XP Home Edition و همچنین ویندوز ویستا Home Premium قابل انتخاب است. قیمت این مدل در بازاراهای جهانی بین 400 تا 500 دلار متغیر است.

7-Samsung: اگر چه در رده لپ تاپ تحرک چندانی از این برند موفق دیده نمی شود اما در رده نت بوک مدل های فراوانی توسط سامسونگ ارائه شده است که اغلب مشخصات کاملا مطلوب و قیمت مناسبی دارند. مدل های جدید این شرکت عبارتند از:

 


-Samsung N120-12G : این مدل مشکی رنگ دارای ابعاد 30.2×185.4×260.8 میلیمتر با وزن 1.27 کیلوگرم است و از صفحه نمایش 10 اینچی با وضوح WSVGA استفاده می کند. پردازنده N270 و RAM یک گیگاهرتزی در کنار هارد 160 گیگی با سرعت 5400 دور در دقیه دیگر مشخصات اصلی آن راتشکیل می دهند. اسپیکرهای دوگانه، وب کم 1.3 مگاپیکسلی و ارتباطات بلوتوث و Wi-Fi نیز برای این مدل در نظر گرفته شده است. پورتهای دورتادور دستگاه شامل سه پورت USB، کارت خوان SD/SDHC/MMC، پورت شبکه، خروجی VGA و محل اتصال میکروفون و هدست می گردد. صفحه کلید 82 دکمه و باتری 6 سلولی قوی دیگر مشخصات این محصول 470 دلاری را تشکیل می دهند. سیستم عامل این مدل نیز بر طبق انتظار ویندوز XP Home Edition است. مدل مشکی رنگ این دستگاه دارای پسوند BK و مدل سفید رنگ آن دارای پسوند W ست.

 

 

- Samsung NC20-21GBK: این مدل دارای صفحه نمایش 12.1 اینچی با وضوح 800×1280 پیکسلی ست که از ابعاد 30.4×215.9×292.1 میلیمتر با وزنی نزدیک به 1.5 کیلوگرم برخوردار می باشد. پردازنده این مدل برخلاف انتظار نمونه کاملا کم مصرف ولی نسبتا ضعیف Via Nano ULV U2250 با فرکانس 1.3 گیگاهرتز است. میزان RAM دستگاه یک گیگابایت به فرم DDR2 است و هارد دیسک آن 160 گیگابایت ظرفیت دارد. امکانات استاندارد دیگر همچون سه پورت USB، وب کم، پورت اتصالات شبکه، ورودی و خروجی های صدا، بلوتوث و Wi-Fi و کارت خوان SD/.SDHC/MMC همگی در اینجا نیز حاضر هستند. باتری این مدل 6 سلولی ست و سیستم عامل آن نیز ویندوز XP Home Edition می باشد. قیمت این نت بوک مشکی رنگ 550 دلار است.

 

 

-Samsung N110-12PBK: این یک مدل 10 اینچی همانند مدل های قبلی ست که از پردازنده N270 با فرکانس 1.66 گیگاهرتز استفاده می کند. سایر مشخصات سامسونگ در این کلاس همچون RAM یک گیگابایتی، هارد 160 گیگی، پورتهای سه گانه USB و پورت شبکه، کارت خوان سه به یک، باتری 6 سلولی و وب کم 1.3 مگاپیکسلی همگی در اینجا تکرار گردیده اند. قیمت این مدل 470 دلار تعیین شده است.

 

 

-Samsung NC10-11GP: این مدل صورتی رنگ نیز بجز تغییرات کوچکی در ابعاد و صفحه کلید مطلقا تغییری را در ساختار خود نمی بیند. سایز صفحه نمایش در این مدل 10 اینچی ست و هیچ تفاوتی از لحاظ سخت افزاری با N110-12PBK ندارد. قیمت این مدل 450 دلار است.

 

 

-Samsung NC10-14 : این مدل 10 اینچی نیز بجز تغییرات ظاهری و ارائه شدن در سه رنگ مشکی، سفید و آبی مطلقا تغییری را در ساختار خود ندیده است و مشخصات آن با دو مدل قبلی کاملا یکسان  است. قیمت این مدل 440 دلار است.
 
8-برندهای متفرقه: بجز موارد گفته شده در بالا شرکت های دیگری نیز در زمینه نت بوک فعالیت می نمایند که از میان آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 


-Fujitsu M1010: این نت بوک دارای صفحه نمایش 8.9 اینچی با وضوح 600×1024 پیکسل و پردازنده 1.66 گیگاهرتزی Atom است. RAM این مدل از نوع DDR2 667 و دارای ظرفیت 1 گیگابایت است و هارد دیسک آن نیز 60 گیگابایتی ست. از پورتهای اصلی این دستگاه می توان به دو پورت USB و خروجی VGA اشاره کرد.  سیستم عامل M1010 بر طبق انتظار ویندوز XP Home Edition است. وزن این مدل تنها 1 کیلوگرم است و در رنگ های زیبای صورتی، مسی، مشکی، آبی، نارنجی و سفید در بازارهای جهانی توزیع شده است

 

netbook_buying_guide2_24.jpg

 

-BenQ Joybook Lite U101: این مدل را می توان پس از HP Mini 2140 و Dell Mini 10 سومین نت بوک واید با صفحه نمایش 10.1 اینچی نامید. وضوح این صفحه نمایش 576×1024 پیکسل است. ابعاد U101 عبارت است از 32×189×258 میلیمتر با وزن 1.1 کیلوگرم  است. پردازنده این مدل N270 با فرکانس 1.66 گیگاهرتز است. هارد دیسک 160 گیگی، RAM یک گیگابایتی، 3 پورت USB در کنار بلوتوث و Wi-Fi دیگر مشخصات این نت بوک را تشکیل می دهند.

لیست نت بوک های معرفی شده در این مقاله البته تمامی مدل های حاضر در بازار را تشکیل نمی دهد اما با معرفی بخش عمده ای از بهترین های این کلاس، سعی دارد تا خریداران این رده را در جریان نمونه های برتر قرار دهد.




راهنمای خرید لب تاپ : قسمت اول

Net Book یعنی کامپیوتر کوچکی که کاربران را از به همراه داشتن یک لپ تاپ حجیم و سنگین بی نیاز می سازد؛ وسیله ای جادوئی که اندک اندک انقلاب تمام عیاری را در میان تمامی تولید کنندگان و خریداران این رده به راه انداخته است. در مقاله پیش رو با بررسی اکثر نت بوک های حال حاضر بازار توصیه های مشخصی را پیش روی خریداران این رده قرار می دهیم. با ما همراه شوید.

 

شاید این رویائی ترین آرزوی انسان مدرن دهه آخر قرن بیستم بود که بزرگترین پشتوانه فکری و منبع عظیم اطلاعاتی خود یعنی کامپیوتر را همیشه و همه جا به همراه داشته باشد آرزوئی که با پیشرفت سرسام آور فناوری نه تنها در گچت های محبوبی همچون تلفن های همراه متبلور گردید بلکه اندک اندک پای خود را به عرصه های جدی تری همچون کامپیوترهای همراه نیز باز نمود که هجوم گسترده و همه جانبه لپ تاپ ها در دهه گذشته بزرگترین مثال در این راستا می باشد. اما همچون همیشه هر پدیده مدرن جدا از مزیت های احتمالی مطمئنا حاوی مشکلاتی نیز هست و در این میان لپ تاپ ها بعنوان یکی از مهمترین ابداعات بشر متمدن از این مشکلات برکنار نیستند. یکی از مهمترین مشکلات پیش روی لپ تپ ها که همچنان بسیاری از کاربران را از خرید این وسیله منصرف می نماید مسئله قیمت و امکاناتی ست که در قبال قیمت پرداختی به آن دست می یابند مسئله ای که با وجود کاهش شدید و چشمگیر قیمت ها در سالهای اخیر همچنان مهم به نظر می رسد یکی دیگر از مشکلات قابل ذکر برای لپ تاپ ها که به نوعی با مسئله قبل نیز در تماس مستقیم قرار دارد رابطه معکوس وزن دستگاه با قیمت پرداختی برای آن است جائیکه همزمان با پائین آمدن وزن لپ تاپ که در اغلب موارد یکی از مهمترین فاکتورهای انتخاب این وسیله است، قیمت آن بطرز چشمگیری افزایش می یابد و این مشکل خود به تنهائی بخش بزرگی از کاربران کامپیوتر را در دو راهی انتخاب وسیله ای سنگین که کمتر به تمامی قابلیت های آن نیاز دارند و یا وسیله ای کوچک که هزینه ای بسیار بالائی را به آنها تحمیل می کند قرار می دهد که از این طریق نیز بسیاری از افراد عطای لپ تاپ را به لقای آن می بخشند. یافتن راه حلی برای این مشکلات تنها با نگاهی موشکافانه به نوع کاربری در نظر گرفته شده برای وسیله ای به نام لپ تاپ و تفکیک نیازهای استفاده کنندگان مختلف این دستگاه ممکن می گردد. ایده نخستین برای ساخت یک لپ تاپ دسترسی کاربران به اطلاعات ضروری در مواقعی ست که امکان بهره گیری از PC های قدرتمند وجود ندارد این ایده با اینکه با پیشرفت سخت افزاری و نرم افزاری گسترده در دنیای کامپیوتر و تولد نوت بوک های توانمند و جایگزین دسک تاپ (Desktop Replacement) اندکی به چالش کشیده شده است اما همچنان و برای اکثریت قریب به اتفاق کاربران کاملا صادق می باشد. دسترسی به اطلاعات ضروری و استفاده موردی از دستگاه دقیقا ایده های اصلی تولد پدیده ای به نام نت بوک (Net Book) است دستگاهی که با حذف بسیاری از موارد نچندان مهم از ساختار خود نه تنها از قابلیت جابجائی فوق العاده ای برخوردار است بلکه برخلاف همیشه در رده قیمتی نیز حرف های فراوانی برای گفتن دارد.

 

 

از تولد اولین نت بوک تنها چیزی نزدیک به 17 ماه می گذرد این وسیله رویائی که برای اولین بار و در دسامبر 2007 در قالب نسل نخستین Eee PC ها توسط Asus معرفی گردید شاید هیچگاه آینده درخشان پیش روی خود را پیش بینی نمی کرد. از اولین امکاناتی که سازندگان این دستگاه برای آن در نظر گرفتند و بسیاری از آنها هنوز هم دست نخورده باقی مانده است می توان به سایز 7 تا 10 اینچی صفحه نمایش، برخورداری از پورتهای متعدد USB، تعبیه وب کم، اسپیکر، پورتهای خروجی صدا و راه های ارتباطی نسبتا کامل همچون LAN و Wi-Fi اشاره کرد. البته در آن زمان چندین محدودیت مهم بسیاری از کاربران را از گرایش به سوی این وسیله سودمند باز می داشت که مواردی همچون وضوح نسبتا پائین صفحه نمایش (حداکثر 480×800 پیکسل)، ظرفیت های کاملا پائین در نظر گرفته شده برای هارد دیسک و RAM و عدم امکان ارتقای دستگاه از مهمترین آنها به حساب می آیند.

 

 

اما یکی از اصلی ترین مشخصات نت بوک ها و سرراست ترین راه تشخیص آنها از دیگر نمونه ها، پردازنده خاصی ست که در ساختار آنها بکار گرفته شده است. این پردازنده نسبتا جدید Intel Atom نام دارد و از کم مصرف ترین و کارآمد ترین پروسسورهایی ست که تاکنون در این شرکت ساخته شده است. بررسی پروسه ساخت و مشخصات این پردازنده در درک هرچه بیشتر ایده اصلی ساخت نت بوک ها کاملا مهم ارزیابی می گردد. داستان پردازنده Atom از 15 اکتبر 2007 و از شنیده های پراکنده پیرامون تلاش اینتل در ساخت پردازنده ای کم مصرف برای پروژه OLPC (و یا One Laptop Per Child) آغاز گردید در این روز از تغییر نام پلتفرم کم مصرف جدید این شرکت از Menlow به  Silverthorne خبر داده شد و Centrino Atom نام تجاری بود که برای این پلتفرم انتخاب گردید. در بهار 2008 اینتل نام دیگری را نیز به این مجموعه افزود و بدین ترتیب پلتفرم Diamondville پس از Silverthorne بعنوان دومین پلتفرم پردازنده های Atom معرفی شد. اختلاف اصلی این دو پلتفرم در نوع کاربری متفاوتی ست که برای آنها در نظر گرفته شده است بدین ترتیب که Silverthorne با نام جدید Atom Z در گچت های گرانقیمت و با مصرف پائین انرژی همچون MID ها (Mobile Internet Devices) و Diamondville با نام جدید Atom N در نوت بوک ها و دسک تاپ های کاملا ارزان قیمت بکار گرفته می شوند. اولین تجربه اینتل در استفاده از این پردازنده ها در همکاری نزدیک با شرکت Lenovo و در ساخت IdeaPad U8 با صفحه نمایش 4.5 اینچی تمام لمسی متبلور گردید. پس از آن و با موفقیت چشمگیر اینتل در این زمینه اندک اندک دیگر تولید کنندگان عمده دنیای نوت بوک، تمایل فراوانی برای استفاده از این پردازنده  از خود نشان دادند. بزرگترین نقطه قوت پردازنده های Atom مطمئنا در میزان مصرف پائین انرژی آنها ست جائیکه با فناوری 45 نانومتری خاصی که در ساختار آنها بکار گرفته شده است میزان مصرف انرژی تا حد بسیار ناچیز 2 تا 8 وات کاهش یافته است که این برای رده Ultra Portable خبر بسیار خوشایندی به حساب می آید. اما حتی یک پردازنده بسیار کم مصرف نیز می بایست از لحاظ قدرت عملیاتی در سطح مناسبی باشد چرا که اجرای بدون نقص برنامه های نسبتا سنگین امروزی نیازهای پردازشی نسبتا بالائی را به پروسسور تحمیل می نماید. در یک مقایسه رخ به رخ قدرت عملکردی پردازنده های Atom را در یک نگاه می توان در حدود نصف قابلیت های پردازنده های Pentium M هم فرکانس با آنها دانست. جائیکه این پردازنده قابلیت اجرای همزمان حداکثر دو دستورالعمل در طی یک سیکل را دارد (up to two instructions per cycle) و اعداد بدست آمده از تست های مختلف Benchmark نیز این ادعا را تا حدود زیادی به اثبات می رساند. میزان حافظه سطح دو موجود در پردازنده (L2) در این نمونه ها حداکثر 512 کیلوبایت است که با اینکه نسبتا اندک به نظر می رسد اما برای نوع کاربری خاص این وسایل مشکل چندانی را ایجاد نمی کند. حداکثر فرکانس در نظر گرفته شده برای این دسته از پردازنده ها 1.86 گیگاهرتز با FSB معادل 400 تا 667 مگاهرتز است که تمامی این اعداد نیز اندکی پائین به نظر می رسند. در سپتامبر 2008 اینتل نسل جدیدی از پردازنده های Atom با کد نام Dual Diamondville را به نمایش گذاشت که همانطور که از نام آن مشخص است اولین نسل از پردازنده های دو هسته ای Atom است که در فرکانس 1.6 گیگاهرتز قرار داشته و مصرفی معادل 8 وات دارد. نسل بعدی این پردازنده ها با کد نام Pineview نیز قرار است در سه ماهه چهارم سال 2009 برای نمونه های دو هسته ای و سه ماهه اول سال 2010 برای پلتفرم تک هسته ای ارائه شود که هر دوی آنها با قرار دادن کنترلگر حافظه DDR2 تک کاناله و هسته گرافیکی اختصاصی در پردازش گر به ایده یک سیستم بروی یک چیپ (SOC یا System-on-Chip) کاملا نزدیک شده اند. تکنولوژی ساخت این دو پردازش گر نیز احتمالا از نوع 32 نانومتری خواهد بود. علاوه بر این و همزمان با توسعه نمونه های جدیدتر، اینتل پردازنده های قبلی این سری همچون نمونه فوق محبوب N270 را نیز به روز رسانی می نماید که در این رابطه می توان به پردازش گر جدید N280 با فرکانس کاری 1.66 گیگاهرتز و FSB معادل 667 مگاهرتز اشاره نمود که مدت بسیار کوتاهی از ارائه آن به بازار می گذرد. از امکانات جدیدی که این پردازش گر در اختیار کاربر قرار می دهد، چیپ ست گرافیکی کاملا جدید GN40 است که جایگزینی ست برای چیپ ست نسبتا قدمی GMA 950 که پیش از این در N270 از آن استفاده می شد. بعنوان آخرین نکته در رابطه با پردازنده های Atom بهتر است بدانید که این پردازنده ها برخلاف بسیاری دیگر از پردازنده های این شرکت بصورت گسترده برای خرید عموم در بازار موجود نمی باشند و در حقیقت برای دسترسی به آنها می بایست کل مجموعه پردازشی شامل پردازنده و مادربورد و حافظه را یکجا و بصورت عمده خریداری نمود.

امیدوارم بحث نسبتا خسته کننده بالا شما را از خواندن ادامه این مبحث منصرف نکرده باشد، بحثی که علیرغم دشواریهای ظاهری از بالاترین درجه اهمیت برخوردار می باشد چرا که من معتقدم برای خرید مطمئن و صحیح یک کالا اطلاعات کامل و تخصصی در رابطه با آن از مهمترین واجبات بوده و کاربر را در انتخابی درست و غیر بازاری بسیار یاری می کند. از همین رو در بررسی یک وسیله جدید همانند نت بوک پرداختن به ساختار دستگاه و از همه مهمتر پردازش گر موجود در آن اهمیتی در حد شناخت موتور یک ماشین در هنگام خرید آن دارد و سایر موارد همچون مسائل ظاهری و طراحی را می توان به سلیقه شخصی کاربران محول نمود. اینک و با این پیش زمینه می توانیم به سراغ مدل های مختلف موجود در بازار رفته و تمامی آنها را از حیث موارد مختلف با یکدیگر مقایسه نمائیم. بهتر است کار را با شناخت برندهای اصلی بازار نت بوک آغاز کنیم.

 

netbook_buying_guide1_04.jpg
در ابتدا تنها برند حاضر در بازار نت بوک همانطور که پیش از این نیز اشاره کردیم شرکت Asus با معرفی Eee PC های این شرکت بود که در زمان خود یعنی چیزی بیش از یک سال و نیم قبل تاثیر غیر قابل انکاری بر تغییر نگرش دیگر تولید کنندگان و حضور آنها در بازار گذاشت. دیگر شرکت فعال در این زمینه که خود در زمینه تولید لپ تاپ های ارزان قیمت ید طولائی دارد شرکت Acer یعنی دومین تولید کننده بزرگ دنیای لپ تاپ هاست این شرکت که حضور خود را در این رده با نت بوک های کلاس Aspire One آغاز نمود هم اینک یکی از مهمترین نام ها و انتخاب های کاربران در این زمینه را تشکیل می دهد و ظاهر زیبا در کنار امکانات و قیمت مناسب فاکتورهای اصلی این برند در جذب کاربران به حساب می آیند. دیگر نام بزرگ در این زمینه به شرکت چینی Lenovo تعلق دارد که پس از معامله سودمندی که سالهای پیش با شرکت بزرگ IBM در خرید بخش لپ تاپ این شرکت انجام داد برای خود نامی دست پا کرده و اینک با اینکه دیگر حق استفاده از نام IBM در کالاهای خود را ندارد خود به تنهائی صاحب اعتبار و نفوذ در میان کاربران گردیده است (جالب ترین نکته در رابطه با Lenovo اطلاق نام IBM به این محصولات از سوی خریداران و فروشندگان وطنی ست که به هیچ عنوان پایه و اساس ندارد و بیش از پیش برای جذب خریداران نا آگاه به کار می رود چرا که دیگر Lenovo هیچگونه ارتباط و اتصالی با شرکت مادر IBM ندارد). نت بوک های ارائه شده توسط Lenovo همگی دارای پیشوند IdeaPad می باشند و با تکیه بر مشخصات مناسب و سخت افزارهای پر طرفداری که اغلب در دیگر نمونه ها استفاده نمی شود به محبوبیت فراوانی دست یافته اند. سهم دیگر شرکت ها در این روند رو به رشد البته با سه برند یاد شده قابل مقایسه نیست اما برای جا نماندن دیگر نام ها از این مسابقه می بایست به مدل های دوگانه HP در کنار کلاس نسبتا نوظهور Mini در شرکت Dell و چند نمونه پراکنده دیگر از Fujitsu، BenQ و  Samsung اشاره کرد که اغلب حضور چندانی در بازارهای داخلی ندارند. در قسمت آینده با بررسی دقیق مدل های برتر حاضر در بازار، خریداران را در انتخابی صحیح یاری می نمائیم.





نیسان تینا، جهانگردی به جای ماکسیما



خوش نامی برند نیسان در ایران و از دریچه ی پارس خودرو بر هیچ کس پوشیده نیست. شرکت نیسان این موفقیت در جذب نگاه های مردم ایران را مدیون خودرو موفق خود در سر تا سر جهان و ایران یعنی ماکسیما است. ماکسیما هر چند پیشینه ای طولانی دارد و مدت زیادی است که در ایران تولید می شود ، اما همچنان و علی رقم سن بالایش نسبت به دیگر لوکس های هم کلاسش طرفداران خاص و متعصب خود را دارد . شرکت پارس خودرو ، مدتی قبل و طی یک مراسم رونمایی جانشین ماکسیما را معرفی کرد ، نیسان تینا .

تی ینا ، محصول سال 2003 نیسان ژاپن است. این خودرو به عنوان جایگزین نیسان سفیرو به خط تولید های نیسان راه یافت و پس از آن هم شانه ی نیسان ماکسیما در جهان و با استفاده از پلت فرم نسل جدید نیسان ماکسیما که مهد تولید آن در آمریکاست ، کشور ها و قاره ها را یکی پس از دیگری فتح کرد .

تینا یا تی ینا ؟

نام انگلیسی این محصول نیسان teana است که تی ینا تلفظ می شود اما با معرفی این خودرو توسط پارس خودرو ، شرکت پارس خودرو تصمیم گرفت تا جهت سهولت در تلفظ نام این خودرو و فارسی تر شدن این نام ، آن را به تینا تغییر دهد .

لازم به ذکر است تینا به دلیل اشتراکات مختلف با نیسان سفیرو ( نسل قبلی این خودرو ) و نیسان ماکسیمای نسل جدید ، در جهان با نام های ماکسیما و سفیرو نیز به فروش می رسد .




نسل اول ، آغاز جهانگردی نیسان با تینا :

نسل اول تینا در سال 2003 برای نخستین بار با استفاده از پلت فرم مشترک بین نیسان ماکسیما ، آلتیما و پرسیج به بازار ژاپن راه یافت و پس از آن به سنگاپور رفت . تینا در ابتدا از سه تنوع پیشرانه 2.3 ، 3.5 و 2 لیتری استفاده می کرد و در تمامی تیپ ها از گیربکس اتوماتیک بهره می برد . این نسل از تینا در 4 تیپ عرضه می شد و عمده تمرکز این تیپ ها روی موتور 2.3 لیتری تینا بودند . پس از آن به عنوان دومین مقصد برای تولید تینا در چین ، پاکستان و تایوان به مرحله مونتاژ رسید . چیزی نگذشت که پای تینا به کشور هایی نظیر هند ، روسیه ، اوکراین ، نیوزیلند و استرالیا نیز باز شد . پس از طی یک دوره ی جهانگردی برای تینا که در این مدت توانسته بود به بعضی از بازارهای اروپا نیز راه پیدا کند زمان تغییر فرا رسیده بود . نسل نخست تینا تا سال 2008 تولید شد و در طول این مدت توانست رقیب سر سختی برای خودرو هایی همچون تویوتا کمری ، اوریون و هوندا آکرود باشد .



نسل جدید تینا ، جانشین ماکسیما در ایران :

نمایشگاه پکن در سال 2008 بهترین فرصت برای معرفی نسل جدید نیسان تینا بود . تینا جدید همچنان از پلت فرم مشترک با ماکسیما و آلتیما بهره می برد ولی در عوض پیشرانه های 3.5 و 2.5 لیتری V6 به علاوه ی پیشرانه ی سابق 2 لیتری با توان بیش تر نسبت به نسل قبلی زیر کاپوت آن قرار گرفته اند.



طراحی :

این خودرو در کلاس D قرار دارد و در رده خودرو های سدان سایز بزرگ قرار می گیرد . تینا حدود 4.8 متر طول دارد و از طراحی جذاب ، به روز و لوکسی بهره می برد .

نمای جلو خودرو با استفاده از چراغ های یک تکه کشیده و جلوپنجره ی بزرگ بیننده را خیره می کند . طراحی کشیده چراغ جلو این خودرو بیش تر تصورات ذهنی بیننده را به سمت مدل 350Z نیسان که یکی از موفقیت خودرو های اسپورت نیسان است می برد ، حال طراحی کشیده به سمت بالای آن خودرو اسپورت را با کمی دستکاری می توان به طرحی جذاب ، لوکس و دل ربا مانند چراغ های جلو تینا تبدیل کرد . نمای جانبی خودرو با یک شکستگی سر تاسر خودرو که تا زیر چراغ عقب در نمای کناری ادامه دارد پیگیری می شود و این شکستگی که نمای روی درب ها را روشن تر جلوه می دهد به نوعی در حجیم تر و خانوادگی تر شنان دادن طراحی خودرو موثر است . طراحی نمای عقب خودرو نیز با چراغ های بزرگ و با استفاده از LED تکمیل می شود .





بررسی فنی :

نیسان تینا در مدل 2008 ، همانگونه که اشاره شد از سه پیشرانه 3.5 ، 2.5 و 2 لیتری بهره می برد . شرکت پارس خودرو بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته تصمیم دارد تا این خودرو را با پیشرانه 2.5 لیتری V6 راهی خیابان های ایران کند .

پیشرانه تینا از نوع V6 DOHC مجهز به 6 سیلندر و 24 سوپاپ است ، حجم دقیق این موتور 2496 سی سی است و توان تولید حداکثر قدرت 182 اسب بخار در 6000 دور در دقیقه را داراست و حداکثر گشتاور آن در 4400 دور در دقیقه به 232 نیوتون متر می رسد . تینا برای انتقال قدرت به چرخ های جلو از گیربکس CVT که از دستاورد های خود شرکت نیسان محسوب می شود استفاده می کند ، استفاده از این گیربکس به عنوان یکی از بزرگترین مزیت ها برای کارآیی مناسب و قدرتمند تینا محسوب می شود .

تینا 1.5 تنی شتاب صفر تا صدی معادل 9.8 ثانیه دارد ، این عدد در مقایسه با وزن خودرو یادآور شتاب معروف نیسان ماکسیما است .

نیسان تینا از سیستم تعلیق قدرتمندی بهره می برد . این سیستم در جلو از نوع مستقل و در عقب مدل چند محوره است .



سیستم فرمان دهی خودرو با توجه به سیستم کنترل نرمی و سفتی فرمان با توجه به سرعت ، می تواند در تمامی وضعیت ها قدرت کنترل مناسبی را برای راننده فراهم کند ، این سیستم به این منظور مورد استفاده قرار می گیرد که در سرعت های بالا استفاده از فرمان هیدرولیک با نرمی زیاد می تواند موجب انحراف یکباره خودرو شود و استفاده از سیستم حساسیت به سرعت می تواند امنیت و راحتی کاملی را برای راننده از جهت کنترل این لوکس 1.5 تنی را فراهم آورد .

نیسان تینا از نظر ایمنی علاوه بر دارا بودن بدنه ای مستحکم و دریافت 5 ستاره امنیت از موسسه EuroNCAP و در یافت گواهی استاندارد بودن امنیت در زمینه های گوناگون تصادف از جلو ، طرفین و عقب و امنیت تصادف برای عابران پیاده از سیستم های ترمز ضد قفل ( ABS ) و توزیع الکترونیکی نیروی ترمز ( EBD ) سود می برد ، علاوه بر این موارد سیستم ترمز عقب و جلوی تینا از نوع دیسکی می باشند که در جلو از نوع تهویه شونده است . سیستم ترمز دستی تینا نیز به صورت کنترل با پا است .

ظرفیت باک لوکس خانوادگی نیسان 70 لیتر و مصرف آن به طور متوسط 9.9 لیتر در 100 کیلومتر است . مصرف 9.9 لیتری تینا در مقایسه با بسیاری از رقبای لوکسش در بازار قابل قبول است و حتی عددی رقابتی برای رقیب کم مصرفش یعنی تویوتا اوریون محسوب می شود .




عرضه تینا در دو تیپ XL و XV :

نیسان تینا در ایران در دو تیپ XL و XV عرضه خواهد شد ، در بررسی ساده ی مشخصات فنی این دوتیپ به جز وزن با یکدیگر از نظر پیشرانه ، سیستم های ترمز گیری و در کل سیستم های فنی تفاوت چندانی ندارند و تنها به علت نصب برخی آپشن های بیش تر روی مدل XV وزن این تیپ به 1533 کیلوگرم می رسد ، این در حالی است که مدل XL 1521 کیلوگرم وزن دارد .

هر دو تیپ از نظر فنی شرایط یکسانی دارند که در بخش بررسی فنی به آن ها اشاره شد . حال به بررسی امکانات اعلام شده توسط پارس خودرو برای دو تیپ مورد نظر خواهیم پرداخت :

تیپ XL در نخستین گام و در بحث امنیت مجهز به کیسه های هوای جلو و جانبی است . علاوه بر این مورد از سیستم های کنترل سرعت ، کامپیوتر سفری ، چراغ عقب LED و سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک با قابلیت تنظیم جداگانه دمای راننده و سرنشین جلو بهره می برد .



تیپ XV که مدل کامل تینا محسوب می شود شامل تمامی امکانات ارائه شده برای تینا می شود . کیسه های هوای جلو ، جانبی و پرده ای برای امنیت ، سیستم کنترل دینامیکی خودرو VDC ، سیستم کنترل سرعت ، کامپیوتر سفری ، سقف سان روف ، صندلی با حالت تنظیم حافظه دار ، چراغ عقب LED و سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک با قابلیت تنظیم دما .

علاوه بر موارد اشاره شده در بالا ، تینا از امکانات دیگری نظیر قابلیت تنظیم ارتفاع چراغ جلو ، آینه های جانبی همراه با گرم کن و سیستم کنترل گشتاور بهره می برد .

در بررسی این دو مدل متوجه می شویم که تفاوت محسوسی بین دو تیپ از نظر مشخصات فنی وجود ندارد اما تیپ XL با دارا نبودن امکاناتی همچون سیستم VDC ، صندلی با حالت تنظیم حافظه دار هر چند امکانات آن چنان قابل توجهی را از دست نداده است اما کمی از یک خودرو لوکس فاصله دارد و تنها می توان به طراحی جذاب داخلی و خارجی و پیشرانه و کارآیی قدرتمند آن بهره برد که این تلفیق در کنار برند نیسان مطممئنا خودرویی کارآمد و قدرتمند را خواهند ساخت .



تولید تینا در پارس خودرو :

بهمن 88 زمان نهایی و اعلام شده پارس خودرو برای فروش دو محصول جدیدش یعنی نیسان قشقایی و نیسان تینا در ایران است . این محصولات طی مذاکرات بلند مدت 8 ماهه برای عرضه در ایران انتخاب شده اند و قرار است به مرحله تولید به صورت CKD نیز برسند و در آینده همانند ماکسیما و رونیز به صورت مونتاژ در داخل و با قیمت مناسب تر عرضه شوند . قیمت اعلام شده ی فعلی و غیر رسمی از زبان برخی مسئولان پارس خودرو چیزی بین 40 تا 50 میلیون تومان است که به نظر می رسد این قیمت برای نیسان قشقایی به 45 میلیون تومان و برای نیسان تینا فول آپشن به نزدیکی های 50 میلیون تومان برسد که در این صورت رقیب قدرتمندی برای توبوتا کمری خواهد بود و رقابت بسیار سخت تری را با هیوندای آزرا و کیا اپیروس خواهد داشت . با این اوصاف مسئولان پارس خودرو معتقدند تینا با دارا بودن 16 آپشن بیش تر از هیوندای آزرا می توان در این رقابت پیروز میدان باشد ، حال آنکه تینا علاوه بر تکنولوژی روز و تعدد آپشن های نسبت به رقبا ازطراحی جذابی هم در داخل و در خارج سود می برد و می تواند آغاز گر موجی جدید در بازار باشد یا در این رقابت در کنار دیگر رقبا سودی منصفانه و سهم خود را ببرد !







قدرتمندترین لپ تاپ برای بازی در جهان

لپ تاپ جدید شرکت Maingear عنوان قدرتمند ترین لپ تاپ ساخته شده برای علاقمندان بازی های کامپیوتری را به دست آورده است. اگر بخواهید معنای قدرتمند را روی یک لپ تاپ متوجه شوید بهتر است به مشخصات فنی این لپ تاپ کوچولو توجه کنید:

پردازشگر Intel Core 2 Due Extreme با دو کارت گرافیک NVIDIA GeForce GTX 280M به همراه هشت گیگابایت RAM از نوع DDR3.

برای حافظه داخلی می توانید تا سه عدد هارد دیسک 2.5 اینچی داخل شکم این لپ تاپ جاسازی کنید یا اگر دوست داشتید از SSD استفاده کنید تا لپ تاپ تان پرواز کند.

داشتن درایو بلوری در این لپ تاپ اختیاری است و البته هنوز در مورد نمایشگر آن صحبت نکردیم. می توانم شرط ببندم که نمایشگر آن از نمایشگر کامپیوتر رومیزی خیلی ها بزرگتر است. به خاطر اینکه مانیتور این لپ تاپ 18.4 اینچی است و با رزولیشن 1920 در 1080 به خوبی قادر به راضی کردن علاقمندان بازی های کامپیوتری خواهد بود.

برای چنین چیزی انتظار قیمت ارزان که ندارید؟ قیمت پایه این لپ تاپ از 2999 دلار شروع می شود. به هر حال، داشتن لقب قدرتمند ترین خرج دارد.





یک حمله کوچک در تراوین

یه حمله کوچیک در تراوین اسپید دات کام
http://travian-reports.net/us/raport.php?id=a39e601b7





گزارش تخلف
بعدی